14.02.2020 | Kevätlehti - pääkirjoitus

Ilmaista aikamatkustelua

Käsillä olevassa lehdessä tehdään pieni aikamatka vähän vanhempaan Turun historiaan. Mutta paljon kaupunki ehtii muuttua ihan jo yhden pienen elämän aikana! Jos muistelen omaa lapsuuteni Turkua 1970-luvulla ja vertaan sitä nykyhetkeen, niin kaupunki on aivan eri.

Toki maamerkit ovat paikallaan, Tuomiokirkko, linna, tähtitorni. Jokikin virtaa edelleen samassa kohdassa. Mutta jokiranta on toinen kuin aikoinaan – kaunis satamaan asti. Keskusta on muuttunut radikaalisti ja kun Börsiäkin puretaan jo toista kertaan niin kuka ties tällä kertaa homma saadaan hoidettua kunnolla. Raunistula, Nummi, Portsa ja muut puutaloalueet ovat kukoistuksessaan, talot hyväkuntoisia ja entisöityjä. Joka paikka on rakennettu: TYKSin aluetta tai Kupittaata ei tunne entisekseen, moottoritie kulkee joen yli, on uusi komea kirjasto, teatterin tienoilla kelpaa kulkea.

Ehkä siitä Toriparkistakin vielä ilo urkenee, jos ei muuten niin lehtemme sarjakuvan viitoittamalla tiellä.
*
Ajatus siitä, että pääsisi matkalle johonkin kohtaan Turun historiaa, on kutkuttava. Menisikö hetkeen vähän ennen kuin palo syttyi 1827? Vai kävisikö kurkistamassa kun Katarina Jagellonica saapui laivallaan. Olisihan komeaa katsoa myös kuinka prinssiveljekset ammuskelivat toisiaan tykeillä Korppolaismäeltä linnaan. Eikä ihan hullumpaa olisi nähdä, millainen kirkon- tai linnantapainen Koroisilla aikoinaan oli.

Vai menisikö näin lietolaisena kuitenkin kulttuurin lähteille vielä varhaisempaan aikaan, hetkeen, jolloin Turkua ei vielä edes ollut, Vanhalinnaan! Kurkistaisi millainen Linnavuori oli kukoistuksensa päivinä ennen kuin Toriparkista oli edes alettu puhua.

Mahdollisuuksia on lukemattomia, harmi vain, että aikamatkailu ei ole mahdollista.

Paitsi että on se: kirjojen avulla! Turun menneisiin aikoihin pääsee tutustumaan vaikka Juha Ruusuvuoren, Mike Pohjolan, Jyrki Heinon, Hannu Ahon, Kaari Utrion tai Mika Waltarin matkassa, tietokirjoista puhumattakaan.

Aikamatkalipuksi käy kirjastokortti. Turvallista matkaa!

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti