Kuinka upeaa olisikaan matkata Turkuhallille Vladimir Jursinov Avenueta pitkin ja nähdä areenan edessä Hannu Jortikan patsas, joka hymysuin toivottaa saapujan tervetulleeksi. (Piirros: Ulriikka Lipasti)


02.09.2022 | Syyslehti - Matti Mäkelä

Sata kunnian vuotta

Turun palloseura täyttää 4.10.2022 sata vuotta. Menneet vuodet ovat sisältäneet kunnian, voittojen ja suurten sankarien lisäksi myös pettymyksiä ja tappioita. Sekä tietysti kaksi ihmettä.

”Tepsi tekee kohta maalin…”

Vaikka Tepsin paidoissa on pelattu salibandya, käsipalloa ja jääpalloa, niin seuran maine ja menestys perustuu nimenomaan jalkapalloon ja jääkiekkoon (seuran voittamista 22 mestaruudesta 20 on näistä lajeista). Jalkapallo vastasi seuran ensimmäisen puolivuosisadan voitoista, jääkiekko toisen (viimeisin mestaruus tosin tuli tänä keväänä naisten salibandysta).

Jalkapalloilijat voittivat ensimmäisen Suomen mestaruutensa jo vuonna 1928 ja vuonna 1975 saavutettuun kahdeksanteen ja viimeisimpään miesten mestaruuteen saakka (naiset juhlivat mestaruutta vielä 1978) jääkiekko oli se menestymätön murheenkryyni, joka oli vuosikymmenten saatossa voittanut tasan yhden mestaruuden, eli täsmälleen yhtä monta kuin käsipalloilijat.

Sitten kaikki muuttui. Tepsi voitti keväällä 1976 jääkiekon ensimmäisen liigamestaruuden ja vuosien 1989-2001 välillä joukkue voitti uskomattomat kahdeksan mestaruutta ja oli kolmasti hopealla.

”…soi viulu”

Timo Nummelin, yksi TPS:n historian suurimmista ikoneista, oli viimeisiä pelaajia, joka pystyi pelaamaan huipputasolla molemmissa lajeissa, vaikka hänet toki muistetaan erityisesti kiekkoilijana. Jalkapalloilijana Nummelin voitti kolme Suomen mestaruutta ja pelasi 14 maaottelua Suomen paidassa, jääkiekossa vastaavat luvut olivat yksi ja 225. Pelitaitojen ohella Nummelin muistetaan legendaarisesta viulunsoitto-tuuletuksesta, jossa hän soittaa mailalla kättä vasten.

”Se on tullu vaa, eikä se oo millään taval liittyny oman eresmenneen muusikkoisän viulunsoittoo”, Nummelin muisteli tavaramerkkinsä syntyä Turkulaisen haastattelussa vuonna 2016.

”hunajata, hunajata”

Amerikkalaiskirjalija David Foster Wallace vertasi Roger Federerin tenniksen seuraamista uskonnolliseen kokemukseen. Tepsin historia tuntee kaksi tällaista arjen yläpuolelle nousevaa ja kohti pyhyttä kurottavaa hetkeä.

Ensimmäinen nähtiin Milanossa 21.10.1987, jolloin Mika Aaltonen ampui ottelun 11. minuutilla pallon 30 metristä Inter Milanin maalin yläkulmaan ja johdatti Tepsin sensaatiomaiseen voittoon. Tuo voitto tunnetaan nykyään nimellä San Siron ihme. Kuin herätysjuhlista oli myös paikallisradioselostaja Juha-Pekka Jalon sanatulva maalin jälkeen: ”Mamma mia, pronto, pronto. Italialaiset eivät ymmärrä tätä, mamma mia!”

Jääkiekkoihme koettiin keväällä 2010, kun kauteen liigan toiseksi pienimmällä pelaajabudjetilla lähtenyt ja asiantuntijoiden sarjan hännille veikkaama TPS löysi pudotuspeleissä hurmoksen ja vei mestaruuden tavalla, jota esimerkiksi Iltalehden toimittaja Pekka Jalonen piti ”liigahistorian kovimpana temppuna”.

Näiden kahden lisäksi ei-kanonisoiduista TPS-ihmeistä voisi mainita Mika Alatalon keskiympyrästä korkeassa kaaressa ampuman vuoden 1999 kiekkofinaalien voittomaalin, jota HIFK:n maalivahti Tim Thomas piti Jumalan antamana merkkinä siitä, kenelle mestaruus kuuluu.

”Tää kaupunki on mustavalkoinen…”

TPS on samanlainen Turun symboli kuin Turun linna, tuomiokirkko tai Suomen Joutsen. Näin innostuneesti Turun Sanomat kirjoitti jo seuran järjestäytymiskokouksesta: ”Tietysti kaikki kaupunkimme suomalaiset jalkapalloilijat ja jalkapalloilun ystävät rientävät tähän urheiluelämällemme tärkeään kokoukseen.” (Todettakoon, että TS on suhtautunut Tepsiin pääsääntöisesti myönteisesti myös vuoden 1922 jälkeen.)

Vaikka koko kaupunki kärsii TPS:n ollessa alamaissa ja nauttii täysin rinnoin menestyksestä, niin kunnon fanaattisuuteen on vielä matkaa. Liverpoolin Anfield Road -stadionin edestä löytyy Bob Paisleyn, legendaarisen 1970-luvun valmentajan, patsas ja Manchester Unitedin kotistadionille johtaa Sir Alex Ferguson Road. Kuinka upeaa olisikaan matkata Turkuhallille Vladimir Jursinov Avenueta pitkin ja nähdä areenan edessä Hannu Jortikan patsas, joka hymysuin toivottaa saapujan tervetulleeksi.

”…ja me Tepsille huudamme vaan…”

Teksti: Matti Mäkelä

Kursivoidut sitaatit TPS:n kannatuslauluista eri vuosikymmeniltä.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti