03.09.2010 | Syyslehti - Roope Lipasti

Isät meidän

Syksyllä juhlitaan  isää. Juhlittavaa riittää, sillä isiä on monenlaisia. Mutta millainen lahja kenellekin olisi sopiva?

Taivaan isä
Isä, joka on luonut maan ja taivaan sekä Porin. Tietää kaikesta kaiken ja viihtyy omissa oloissaan. Mumisee partaansa, niin että muut joutuvat muminaa tulkitsemaan. Luonteeltaan häilyväinen ja saattaa syöstä kokonaisia kansakuntia tuhoon, mutta toisinaan jaksaa nähdä suuresti vaivaa ihan yksittäisen ihmisenkin kiusaamisessa, kuten esimerkiksi Jobin kirja todistaa.
Isänpäivälahjaksi: ei maksa vaivaa hankkia mitään, sillä Hän kumminkin tietää sen ennakolta ja pilaa yllätyksen.

Isä aurinkoinen
Psykopaatti-isä, joka nauttii täysin siemauksin, kun muut pelkäävät. Syytä onkin pelätä, sillä hän on arvaamaton, epäluuloinen ja väkivaltainen. Alkuperäinen isä aurinkoinen oli myös puhtausfriikki, sillä puhdisti omista ja naapurikansoista eri arvioiden mukaan jopa 74 miljoonaa ihmistä.
Isänpäivälahjaksi: joku naapurimaa olisi kiva ylläri.

Suuri Isä
Isä, joka hallusinaatiot ovat jo aikaa sitten nostaneet hänet kaiken normaalielämän yläpuolelle. Yleensä nimi liitetään Pohjois-Korean edesmenneeseen Kim Il-sungiin, mutta Suuri Isä voi olla kuka tahansa maan tai pienemmän yhteisön yksinvaltias. Huomattakoon, että suuruus on täysin eri asia kuin isous. Suureksi pääsee tappamalla vähintään sata tuhatta ihmistä, isoisäksi riittää, että on saattanut elämään edes yhden ihmisen.
Isänpäivälahjaksi: paras lahja on, jos elät köyhyysrajan alapuolella ja näet nälkää, mutta et nurise, vaan suostut tekemään entistä enemmän työtä.

Maan isä
Pienemmän ja lähes järjellisen mittakaavan Suuri Isä. Yleensä jonkin melkein normaalin maan, kuten vaikka Suomen, hallitsija eli kekkonen. Tällainen isä ei turvaudu murhaamiseen, mutta isä-termin käyttäminen tai hyväksyminen antaa kuitenkin olettaa, että kansalaiset ovat kyseisessä maassa lapsia eli holhouksenalaisia. Koska kansalaiset tätä termiä yleensä käyttävät, myös se antaa olettaa asioiden olevan niin.
Isänpäivälahjaksi: jos nyt vaikka ensi alkuun lakkaisit arvostelemasta ja kyseenalaistamasta Maan isän päätöksiään.

Rippi-isä
Taivaan isän maallinen edustaja, jolle pitäisi kertoa, kun on tehnyt väärin, että voisi saada anteeksi jotta voisi tehdä uudestaan väärin. Sana ”pappi” tarkoittaa tarkkaan ottaen isää – roomalaiskatolisessa sekä ortodoksikirkossa pappeja kutsutaankin ihan avoimesti isäksi. Rippi on käytössä myös luterilaisuudessa, vaikkei sitä moni taida edes tietää.
Isänpäivälahjaksi: joku salaisuus, vaikka pienikin. Ne tykkää niistä.

Isä Mitro
Se pyöreä kaveri, joka uskoo pystyvänsä ihan mihin tahansa, koska hänellä on musta supersankariviitta sekä hieno urheiluauto, Mit-auto. Saa supervoimansa salaperäisestä taikajuomasta, nk. kirkkoviinistä.
Isänpäivälahjaksi: Europarlamentin kartta, ettei se olisi jatkuvasti niin eksyksissä.

Meidän isä
Vähän harmaa tyyppi, jolla ei ole superkykyjä ja joka ei pysty kunnolla tappamaan edes portailla päivystävää kyytä miljoonasta ihmisestä puhumattakaan. Maksaa kuitenkin laskut, joten ansaitsee jonkinasteisen kunnioituksen.
Isänpäivälahjaksi: sukat, suklaalevy, pipo tai ruuvimeisseli. Sillä se pärjää taas yhden vuoden.

Roope Lipasti

Isänpäivää vietetään 14.11.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti