01.11.2002 | Elokuva

Ja taas ollaan psykopaatin jäljillä

Mielenvikaisesta psykiatrista Hannibal Lecteristä kertova elokuvatrilogia täydellistyy hiukan takaperoisesti, sillä syysuutuus Red Dragon sijoittuu aikaan ennen sarjan jo vuonna 1991 avannutta Uhrilampaat-elokuvaa. Thomas Harrisin teokseen perustuva Red Dragon on filmattu kertaalleen jo vuonna 1986 Michael Mannin toimesta nimellä Manhunter (suomeksi Psykopaatin jäljillä), mutta tuottajat halusivat puristaa Lecteristä viimeisetkin taalat laittamalla häiriintynyttä tohtoria jo kahdesti esittäneen Anthony Hopkinsin jälleen asialle.

Hopkins on tehnyt Uhrilampaat- ja Hannibal-elokuvissa Lecteristä yli-ihmisen ja myyttisen pahan symbolin, jonka ylivertaisen älykkyyden edessä poliisi on avuton. Vielä Harrisin vuonna 1981 ilmestyneessä Red Dragon-romaanissa Lecter oli älykkyydestään huolimatta sittenkin pelkkä mielenvikainen tappaja, jota ei ollut ajanut veritekoihin myyttinen pahuus vaan oma tasapainottumuus ja täydellisen luonnevikaisuuden asteelle kehittynyt persoonallisuushäiriö.

Mitään uutta Harrisin alkuperäisidealle uskollista Lecter-tulkintaa ei Red Dragonin uuden filmatisoinnin myötä ole tulossa, sillä aiempien elokuvien luoman superpsykopaatin taakka on liian suuri, että tekijöillä olisi uskallusta radikaaleihin muutoksiin. Kirjan kelpo tohtorista kaiken kertova avainkohta on sentään säilytetty:
"Kuinka sitten sait minut kiinni, Will?"
"Eräät seikat olivat teitä vastaan."
"Esimerkiksi mitkä?"
"Intohimo. Ja se että te olette mielenvikainen."
(mm)

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti