Piirros: Ulriikka Lipasti


27.05.2011 | Kesälehti - Liisa Lundell

Jääkaudelta graffitimatkailuun

Linna, tuomiokirkko, jokilaivat ja kauppahalli. Mitäs jos tällä kertaa kurkistaisit vähän erikoisempiin matkakohteisiin tai -tapoihin?

Esimerkiksi kaupunginkirjastossa jaetaan pientä lärpäkettä Retkelle ruutukaavan ulkopuolelle. Minimatkaoppaassa on listattu joitain jännittäviä kohteita lähiöissä. Lisäksi Lonely Planet tarjoaa myös kokeellisen matkailun vinkkejä, joilla voi tehdä matkailusta uutta ja pähkähullua.

Kivetkin kiinnostavat

Jos Nunnavuoressa poikkeaa kuntoradalta, pääsee 7500 vuotta vanhalle pirunpellolle eli muinaisrannalle. (Mitäs se tuomiokirkko oli, 700 vuotta?) Kivinen pelto on hehtaarin kokoisena alueena se on sangen mystinen. Siitä on vaikea uskoa, että se ei ole ihmisen tekemä. Kun jääkauden jäät sulivat Nunnavuoren päältä pois, alue oli rantaa, ja rantaan lyöneet aallot muovasivat kivet sileiksi.
Huom! Varo nilkkojasi.

Jos koolla on väliä, Turun seudulta voi myös bongata valtavia kivenlohkareita. Lentokentän lähellä on pirunpesä eli kymmenen metrinkin korkuisia kivenlohkareita. Mainetta niittänyt Pallivahakin on saanut nimensä kivenlohkareen mukaan. Jättiläinen kun viskasi sen paikoilleen.
Huom! Boulderoijat eli lohkareiden päälle kiipeilijät pitävät mukanaan crashpadia eli patjaa, jonka päälle voi turvallisesti pudota. Suositellaan.

Niille, jotka haluavat toteuttaa sisäistä luolamiestään tai -naistaan, Turun alue tarjoaa luoliakin. Suomessa luolia on yleisesti vähän, koska kallioperä on kovaa ja on kestänyt rapautumista hyvin. Turun seudulla on  silti parisenkymmentä luolaa tai onkaloa. Niihin voi hiippailla esimerkiksi Kirkkoherran saaressa, Katariinanlaaksossa, Littoisissa ja Luolavuoressa.
Huom! Saatat törmätä lepakoihin, esimerkiksi Härmälän rotkossa Maskussa.

Uusi opas

Jos haluaa värittää lähiseutumatkailua uudella seuralla, kannattaa hankkia tai lainata lapsi. Kun antaa pikkulapsen johdattaa itselleen mielenkiintoisiin paikkoihin, saattaa oppia jotain aivan uudella tavalla kiinnostavaa.
Huom! Vaarana jumittua ensimmäiseen leikkipuistoon, jonka vempeleisiin et kuitenkaan saa mennä.

Lapsen sijaan oppaaksi voi värvätä myös koiran. Nelijalkaisella voi olla aivan eri käsitys siitä, mikä on hyvä matkakohde. Mitä söpömpi koira, sitä todennäköisemmin saa myös huomiota ja kehuja vastaantulijoilta.
Huom! Muovipussi mukaan.

Jos mielii itse oppaaksi, voi rekisteröityä esimerkiksi CouchSurfing-yhteisöön. Turisteille voi tarjota yösijan sohvallaan – siitä nimi sohvasurffaus. Majoitusta ei kuitenkaan ole pakko tarjota, vaan voi lupautua kahville, drinkille tai paikallisoppaaksi vaikka yhdeksi illaksi.
Huom! CouchSurfing ei ole tarkoitettu ilmaiseksi majapaikan pummimiseksi, vaan ajatus on saada matkailusta enemmän irti ja oppia kulttuureista paikallisen avulla.

Täysin uudet keinot

Ruutukaava-Turku sopii shakkimatkailuun. Kaksi kaverusta pelaa shakkia tukikohdassa, ja loput menevät asemiin omiin kadunkulmiinsa kaupungille. He saavat liikkua kuten tietyt shakkinappulat laudalla. Pelaajat antavat komentoja kännykällä.
Huom! Vaatii joko aika monta kaveria tai kompromisseja shakin säännöissä.

Rakkausmatkailu sopii uskaliaalle pariskunnalle. Ideana on tehdä matka vieraaseen kaupunkiin (uskaltaisiko sitä ihan Raisioon asti?) ja löytää kumppani. Tapaamispaikkaa tai -aikaa ei saa sopia.
Huom! Vaikka kuinka luottaisi telepatiaan, toisen ei ehkä kannata ostaa niitä kalleimpia lippuja kohdekaupungin kulttuurielämykseen tietylle kellonajalle.

Graffititurismi ei sisällä ilkivaltaa. Siinä heijastetaan oma nimi tai vaikka lempikuvio puhelinluettelon kartalle. Sen jälkeen kuljetaan reitti ja ihastellaan omaa erinomaisuutta.
Huom! Kristiina-Xenia-Lumimarjat voivat tyytyä ehkä lempinimeensä.

Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti