Litmanen on dokumenttinsa ansainnut.


28.09.2012 | Elokuva

Järjettömän kokoinen Litti-peukku

Kun urheilutoimittajat äänestivät maailman parhaasta futaajasta 90-luvulla, olisi pytyn voinut ojentaa Jari Litmaselle Ajax-vaiheessa useammankin kerran. Lähimmäksi "Kultaista palloa" Litmanen pääsi 1995, jolloin kolmossija rapsahti plakkariin vain niukasti George Weahin ja Jürgen Klinsmannin takana. Kisan armottomuudesta kertoo jotain se, että myöskään Klinsmann ei koskaan voittanut tätä haluttua palkintoa.

2010-luvun Litmanen on edelleen aktiivi, joskin viimeisestä pelistä alkaa jo olla aikaa. Siihen nähden aikanaan kaiken Mestarien liigasta alkaen voittanut legenda on säilyttänyt kunnioituksensa futisfanien piirissä erinomaisesti. Foorumit pursuavat Litti-vitsejä mutta niistä useimmissa on kunnioittava henki "Litti-peukuista" myöhempien vuosien omintakeisen vammahistorian ironisointiin.

Viesti on selvä, kyseessä on poikkeuksellinen sankari suomalaisessa urheiluhistoriassa ja laajemminkin. Ainakin on vaikeaa kuvitella yksittäistä saman aikakauden kotimaista urheilijaa, joka olisi Litmasta enemmän ansainnut henkilökohtaisen dokumenttielokuvan. (jn)

Kuningas Litmanen, ensi-ilta Turun Kinopalatsissa perjantaina 28. syyskuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti