Jokilaivoja Aurajoella.


29.05.2009 | Kesälehti - Liisa Lundell

Jokilaivojen etymologiaa etsimässä

Jokilaivojen nimet ovat juurtuneet turkulaisten huulille, mutta mitä nimet alun perin ovat tarkoittaneet? Paateistamme löytyy muun muassa naispuolinen maailmanvaltias, soturi ja kuuluisa susi.

Monet jokilaivat ovat vaihtaneet sukupuolta sujuvasti ja kivuttomasti. Cindy on yksi niistä. Se oli ennen proomu nimeltä Juuso. Teatterisillan kupeessa lepäävä Cindy on saanut nimensä omistaja Ilkka Joukaselta vuonna 1999.
– Mielestäni laivalla kuuluu olla naisen nimi. Lisäksi nimen tuli olla kansainvälisetikin helppo ja rekisteröitävissä. Näillä kriteereillä päädyin Cindyyn, Joukanen kertoo.
Cindy-nimi on lyhennetty muoto Cynthiasta tai Lucindasta. Cynthia-nimen juuret ovat Kynthios-sanassa, joka tarkoittaa Kreikan Kynthos-vuorelta tullutta. Nimi ei ole kovin osuva, sillä laivat eivät pahemmin vuorilla kasva. Lucinda taas on johdettu Luciasta, tuosta hurmaavasta pellavapäämarttyyristä. Cindyn tarina ei kuitenkaan ole yhtä traaginen kuin Lucialla: proomu oli työuransa aikana rähjääntynyt ja vauroitunut, mutta sai kuitenkin uuden elämän viihtyisänä ravintolalaivana.

Sekä Bruno II-jokilaivalla että sen edeltäjällä, Brunolla, oli melko sotaisa nuoruus. Bruno rakennettiin aikoinaan hinaajaksi Normandian maihinnousuun ja se palveli myös miinanraivaajana Suomessa. Bruno II puolestaan, alkujaan Gustavsvik-nimisenä, on hinannut Ruotsin armeijan maalitauluproomuja. Turkuun se saapui viime vuoden helmikuussa ja sai uuden nimen Bruno II. Omistaja Ari Leino kertoo, että laivan nimen takana ei ole tarinaa, se on vain keksitty.
Sana bruno on tarkoittanut muinaissaksaksi ruskeaa. Bruno II on kyllä puhtaan valkoinen. Huti. Bruno on kuitenkin myös lyhentymä nimistä, joissa brun merkitsee panssaripaitaa. Esimerkiksi muinainen soturinimi Brunhard tarkoitti väkevää panssaripaitasoturia. Sattuman kautta Bruno-nimi sopii mainiosti laivoille, joilla on historiansa armeijan leivissä.

Lulu-ravintolalaivalla on takanaan värikäs historia muun muassa lastialuksena, asuntolotjana, kahvilalaivana, discona ja laivaravintolana. Se on ollut Raina- ja Marleena-niminen. Omistaja Jussi Kinnunen ei osaa kertoa suoraan Lulu-nimen alkuperää. Nimeä vain pidettiin sopivana discolaivalle.
– Yökerhoelämässä lyhyt nimi on hyvä. Se on helposti tunnistettavissa ja muistettavissa.
Lulu tarkoittaa helmeä arabiaksi. Varsin ylistävä ja kaunis nimi ravintolalaivalle siis, vaikka sitä ei moni tiedä.

Papa Joe kelluu lähellä Aurasiltaa. Papa Joe on tainnut nuoruusvuosinaan etsiä identiteettiään, sillä se on vaihtanut nimeään monta kertaa ja uponnut kerran 1990-luvun alussa. Joe on lyhenne Joseph-nimestä, jonka juuret ovat hepreassa. Se tarkoittaa ”Jumala lisää”. Papa Joe on tunnettu nykyisellä nimellään vuodesta 1994. Sitä ennen se on ollut muun muassa Aida, Ex Malo, Mistö ja Pia Marie.
Aida on johdettu arabian palaamista tarkoittavasta verbistä, Ex Malo on latinaa ja tarkoittaa “pahasta” ja Mistö on sumusaari toisella kotimaisella. Pia on sisarnimi latinalaisperäiselle nimelle Piukselle, joka merkitsee hurskasta. Marie-nimen merkitys on ilmeisesti ”toivottu lapsi”. Hurskas toivottu lapsi joka palaa pahasta sumusaaresta? Hämmentävää.

Osa jokilaivojen nimistä puhuu itse puolestaan: Wanha Rahtilaiva ja Merihelmi ovat helppoja ymmärtää. Moni tietää, että Donna tarkoittaa italiaksi hienoa naista. Donna voi kuitenkin myös olla feminiinimuoto Donaldista. Donald puolestaan on englannistettu versio gaelinkielisestä Domnhallista, joka tarkoittaa maailmanvaltiasta. Melko vaatimatonta. Jotkut nimet taas tuntuvat päättömiltä. Laivaromantiikan edustaja, Hollanissa rakennettu Svarte Rudolf, kantaa merkillistä nimeä. Rudolf-nimen pohjana on nimittäin muinaissaksalainen Hrodulf, ”maineikas susi”.

Liisa Lundell

Lähteet:
Kustaa Vilkuna: Etunimet
Teresa Norman: A World of Baby Names

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti