Emil Wikström Visavuoren ateljeessaan vuonna 1913. (Foto: Visavuoren arkisto)


24.01.2014 | Näyttely

Kauneus on kiveen kirjoitettu

Turkulaistaustainen Emil Wikström (1864-1942) tunnetaan erityisesti pronssiin valettujen ja kiveen työstettyjen julkisten monumenttien veistäjänä sekä suomalaiskansallisen kuvaston luojana. Wikström nousi 1800-luvun lopulla kultakauden suosituimmaksi kuvanveistäjäksi. Turun taidemuseossa taiteilijan syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi järjestettävässä näyttelyssä keskitytään erityisesti Wikströmin vapaisiin veistoksiin, joissa hän käytti materiaalina pronssin ohella marmoria.

Kiveen kätketty kauneus -näyttely esittelee veistosten lisäksi joukon Wikströmiin liittyviä maalauksia. Samalla nämä Dora Wahlroosin, Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Albert Edelfeltin teokset kertovat siitä laajasta ja Pariisissa vahvistuneesta taiteilijaverkostosta, jossa Wikström toimi.

Taidemuseon Studiossa on esillä Mika Karhun töitä. Karhu tunnetaan erityisesti suurikokoisista, mustavalkoisista tussi- ja hiilipiirroksistaan, joissa kaikki ei tunnu olevan aivan kohdallaan. Emotionaalinen skenaario -näyttelyssä esillä on myös pigmenttivedoksista ja videoteos.

Pimiön video- ja mediataiteen näyttelysarja keskittyy vuonna 2014 maantieteellisten alueiden sijasta kartoittamaan suurta tuntematonta teemanaan mieli ja mielikuvitus. Vuoden avaa yhdysvaltalaisen John Menickin teos Starring Sigmund Freud (2012). 28-minuuttinen filmi esittelee psykoanalyysin isän postuumia elämää valkokankaalla. Se sulattaa yhteen kymmeniä Menickin leikkaamia kohtauksia elokuvista ja tv-sarjoista, joissa hahmo nimeltä Sigmund Freud esiintyy. (tj)

Emil Wikström: Kiveen kätketty kauneus Turun taidemuseossa 24.1.-27.4.2014. Mika Karhu: Emotionaalinen skenaario (Stuidio) ja John Menick: Starring Sigmund Freud (Pimiö) Turun taidemuseossa 24.1.-9.3.2014.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti