Vanhan Suurtorin Joulumarkkinoita järjestävä Meri Vuohu selviytyi Turkuvisasta leikiten.


30.11.2018 | Turkuvisa-haastattelu

Joulu mielessä heinäkuusta lähtien

Turkuvisa-sarjassa ajankohtaiset turkulaiset ihmiset vastaavat Turku-aiheiseen tietovisaan ja antavat menovinkkejä. Joulumarkkinoita järjestävä Meri Vuohu selviytyi testistä leikiten – ainoastaan ensimmäinen joulurauhaisa kysymys meni pieleen eli pisteiksi tuli 9/10.

Kun marraskuun viimeisenä viikonloppuna Suurtori muuttuu vanhanaikaiseksi ja ihmiset suuntavat katsomaan, mitä tänä vuonna joulumarkkinoilta hankkisivat, niin nainen kaiken sen takana on tuotantoassistentti Meri Vuohu. No, on siinä toki muitakin mukana, mutta hän vastaa torimyyntiin liittyvistä asioista.

– Myyntipaikkojen haku alkaa heinäkuussa ja se on eräänlainen joulun lähtölaukaus. Syyskuussa valitaan myyjät – olemme aika tiukkiksia sen suhteen, että tuotteiden pitää sopia teemaan. Myyjät lähettävät näytteet tai kuvat tuotteista. Tulijoita on paljon ja tilaa rajoitetusti, niin että ihan kaikki sellaisetkaan eivät mahdu, joilla olisi sinänsä sopivaa myytävää, Vuohu kertoo.

Joulumarkkinoillakin esitetään vuosittain myös näytelmä, joka tosin on vähän pienimuotoisempi kuin keskiaikaisilla markkinoilla esitettävä – jouluna mukana on vain viitisentoista näyttelijää. Tämän vuoden käsikirjoitus tapahtuu 1900-luvun alussa:

– Tarinan henkilöinä on aina ihmisiä, jotka ovat olleet oikeasti olemassa. Yleensä näytelmä on humoristinen, aina se liittyy jouluun ja lisäksi se on sellainen, jota voi seurata esimerkiksi vain yhden kohtauksen verran, ellei halua tai ehdi katsoa koko juttua.

Joulupukkikin on markkinoilla paikalla, ja lapset – kuulemma myös aikuiset – saavat käydä juttelemassa hänelle ja kertoa lahjatoiveistaan, jotka pukki sitten kirjaa suureen kirjaansa.

Vuohu itse pitää markkinoiden erityisestä tunnelmasta sekä siitä, että sieltä saa tuotteita, joita ei ole myynnissä muualla:

– Olen aika monen myyjän vakioasiakas, erilaisia elintarvikkeita tulee ostettua ja usein myös joululahjoja.

Meri Vuohun vinkit pimenevään syksyyn

1) Viimeinen pisara -esitys kaupunginteatterin Sopukassa. Se on kaupunginteatterin, Grus Grus Teatterin ja AMK:n sirkuslinjalaisten yhteistuotanto, nykysirkusta siis.

2) Tanssi- ja voimisteluseurojen jouluesitykset. Niihin kannattaa mennä, vaikkei siellä kukaan tuttu tai sukulainen olisikaan mukana! Itse olen tekemässä Tutojumpan joulujuhlaa – joten siitä tämä rakkaus tähän lajiin. Seurojen sivuilta löytyvät tarkemmat ajat.

3) Loppusyksyn pimeys kannattaa laittaa loistamaan. Laitoin pimeysvalot pihalle jo lokakuussa ja myös työhuoneessa on sellaiset. Ne eivät siis ole jouluvaloja, niissä ei ole joulupukkeja tai tonttuja, vaan ihan tavalliset ledit. Mutta ne ovat kauniit ja piristävät pimeydessä!

Haastattelu & kuva: Roope Lipasti

Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti