Heikki Kännö. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


15.02.2019 | Kevätlehti - Kaupungin kosketus

Kirjastossa ravaamista, kommuunieloa Raunistulassa ja idea kirjalle Utössä

Heikki Kännön Turku on kirjojen ja luontoelämysten aarreaitta.

1. Sammakon kirjakauppa

Tämä on ollut minulle aina Turun huippupiste. Tällaisia kirjakauppoja ei ole hirveästi Suomessa: myytävänä on myös vanhoja kirjoja, joihin olen ihastunut.

Vaimoni antoi minulle jossain vaiheessa porttikiellon Sammakkoon, koska kaikki rahat menivät aina, kun astuin kaupan ovesta sisään.

Kun sain kustannussopimuksen Sammakolta vuonna 2016, tajusin, että hyllyssäni oli heidän kustantamiaan kirjoja metri toisensa jälkeen.

2. Kaupunginkirjasto

Olen kotoisin Turusta ja asunut täällä taas viimeiset 25 vuotta. Olen käynyt kirjastossa nuoresta asti harva se päivä.

Kun Markku Into oli joskus musiikkikirjastossa töissä, hänellä oli tapana nollata saldoni, kun minulle kertyi niin paljon kirjojen myöhästymisiä. En olisi koskaan selviytynyt veloista.

Kirjailijan urastani ei tulisi mitään ilman kirjastoa, koska kaikki lähdeteokseni ovat täältä peräisin. Viime aikoina olen rynnännyt idean saatuani mystiikka ja uskonto -hyllylle. Nämä teokset toimivat mielikuvituksen jatkeena, en ikimaailmassa ottaisi niitä muuten kouraani.

3. Vähätori

Olen tehnyt graafikon töitä parikymmentä vuotta, ja niistä suunnilleen puolet Vähätorin liepeellä sijaitsevissa vanhoissa taloissa.

Harmittaa, kun vanhasta Turusta on kadonnut niin paljon, mutta onneksi Vähätorilta aukeaa Turun tuomiokirkko, Vanha Suurtori sekä kaupunginkirjasto. Nyt, kun vilkas autoliikennekin poistettiin, rantakatu täydellistyy juuri Vähätorin kohdalla.

4. Raunistula

Kun asuin Rovaniemellä, innostuin undergroundista, erityisesti turkulaisesta. Luin Markku Intoa ja Jarkko Lainetta, jonka innoittamana haaveilin muutosta Turkuun ja siellä kommuunin perustamisesta. Kommuuni syntyi ensimmäisen vuoden aikana Raunistulaan, mutta ei se kauaa jatkunut.

Myöhemmin muutin sinne perheeni kanssa. En ole käynyt kaupunginosassa hetkeen, mutta Raunistula oli pitkään lainsuojaton paikka täynnä värikästä elämää ja hienoja taloja.

5. Liedon Vanhalinna

Kun asuimme vielä Raunistulassa, Vanhalinna oli lähin sienestysalue. Kiipesimme aina vuorelle, josta oli mahtavat näköalat.

Viime kesän jännittävä elämys oli Turun ylioppilasteatterin Suden morsian -esitys Vanhalinnassa.

6. Pähkinäinen

Turun kaupungin ulkoilusaarelle on miellyttävä merimatka. Olemme useasti vuokranneet perheen kanssa vanhasta puutalosta huoneen. Pähkinäisissä on hyvät kalastus-, sienestys- ja marjastusapajat.

Kun opiskelin Turun piirustuskoulussa, menimme saarelle maalaamaan. Kuljin pari kertaa koko saaren ympäri, virveli kourassa ja valkoviinipullo toisessa.

7. Kauppahalli

Yksi suurimmista intohimoistani on ruoanlaitto. Kauppahalli on paratiisi mausteille ja raaka-aineille. Siellä tulee käytyä liian harvoin – kaikki aika menee kotona Hirvensalossa kirjoittaessa.

Kauppahalliin ostoksille meneminen on juhla. Siellä on säilynyt hieno, historiallinen tunnelma. Viimeksi luin taas kerran kaikki seinillä olevat taulut. Pystyn kuvittelemaan, kuinka hallissa on järjestetty sadan metrin pikajuoksukilpailuja.

8. Ruissalo

Ruissalo on tärkeä ulkoilupaikka. Nykyään on mahtavaa, kun Hirvensalosta pääsee kesällä Fölin vesibussilla helposti pyöräretkelle Ruissaloon.

Ruissalon luonto poikkeaa niin paljon muusta, mitä täällä on.

9. Utö

Olimme perheeni kanssa vuonna 2007 viikon Utössä. Sen ajan päiväkirjasta syntyi Sömnö-kirjani (2018) synopsis. Alkuperäinen ajatus oli, että teos olisi sijoittunut kyseiselle saarelle, mutta se siirtyikin Ruotsiin.

Imin Utössä vaikutteita ulkosaaristosta: saunoimme paikallisen kalastajan saunassa, uimme, söimme tuoretta kalaa – hyvillä kävelyreiteillä taivaalta syöksyi kimppuun tiiroja.

Utöläiset olivat mukavia, vaikkakin ymmärrettävistä syistä hieman mustasukkaisia hienosta saarestaan.

Haastattelu: Ellinoora Sandell
Kuva: Timo Jakonen

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti