Leif Segerstam. (Kuva: Turun kaupunki)
24.05.2013 | Kesälehti - Kaupungin kosketus

Kaupungin kosketus: Leif Segerstam

Musiikki on määrittänyt Turun filharmonisen orkesterin taiteellisen johtajan ja ylikapellimestarin Leif Segerstamin Turku-suhdetta jo vuosikymmeniä.

1. Konserttitalo
– Olin konserttitalossa jo avaamisvuonna 1952 ja lauloin poikasopraanona ensimmäisessä rivissä valkoinen paita päällä. Soitin myös viulua. Olin tullut Turkuun isäni, äitini ja kahden siskoni kanssa, ja koko perheemme nukkui Hamburger Börsissä yhdessä huoneessa.
Sen jälkeen minua on nähty ja kuultu konserttitalossa lukuisia kertoja muun muassa Turun musiikkijuhlilla. Turku on kehittynyt, tapahtumat ovat olleet yleisömenestyksiä ja tekijät välittävät musiikin sanomaa, joka iskee luonnonvoimalla sydämeen.

2. Tuomiokirkko ja Sibeliusmuseo
– Tuomiokirkko on jokapäiväisellä kellonlyönnillään läsnä Turun arjessa. Sielläkin olen laulanut ja soittanut vaikka missä eri tilaisuuksissa. Joskus vielä teemme passion Tuomiokirkkoon! Kirkon takana Sibelius-museossa on minunkin manuskriptejäni. Siellä on myös Erik Bergmanin vieraskirja, johon kirjoitin pienenä poikana säveltäjän kesäkodissa Nätössä.

3. Turun linna
– Olen esiintynyt linnassakin. Siellä voi soittaa parhaiten Mozartin sinfoniaa tai kamarimusiikkia, koska sinne mahtuvat parhaiten pienempien yhtyeiden konsertit. Linnan pihalla on tosin suuri potentiaali ja sinne mahtuu tuhansia katsojia seuraamaan isoja tähtiä kuten Karita Mattilaa viimeksi.

4. Satama
– Satama on tullut tutuksi ja risteilyt ovat jääneet elävästi mieleen, kun olen matkustanut useita kertoja Siljalla ja Vikingillä. Aina kun laiva lähtee, siinä samalla sielukin irrottautuu kotimaasta ja matkaa sinne toisaalle. Siinä eletään tavallaan elämän partituuria, kun mennään yhdestä sosiaalisesta entiteetistä toiseen, Suomesta Ruotsiin. Tänäkin vuonna on jo useamman kerran haettu Ruotsin-kodista tavaraa Volvolla.

5. Logomo
– Logomo on hieno paikka suurelle spektaakkelille. Pidän Erik XIV:ää sitä ehkä huippusaavutuksena kulttuuripääkaupunkiaikana. Paikan nimeen liittyen minulla on hauskoja lapsuusmuistoja. Piirsin vetureita jo 3–4-vuotiaana. En kuitenkaan kutsunut veturia lokomotiiviksi vaan pidemmällä nimellä ”lokomokokomotiv”.

6. Hämähäkkitontti
– Hämähäkkitontille pitää rakentaa tulevaisuuden konserttitalo. Olemme tehneet adressin ja lobanneet asian puolesta, ja haluaisimme, että se olisi valmis vuonna 2017. Se olisi merkki korkeatasoisesta kehityksestä, jota Turun filharmoninen orkesteri tekee. Se olisi ainoa normaali palkkio siitä evoluutiosta, jota Turun musiikkielämässä on tapahtunut.

7. Galleria Titanik
– Titanik-galleriassa järjestettiin kerran kilpailu nuotinnuksen kauneudesta, ja minun partituurini voitti sen. Se oli Six Songs of Experience, jossa oli William Blaken ja W.H. Audenin tekstit. Sen lauloi sopraano Taru Valjakka.

8. Åbo Svenska Teater
– Olen käynyt Åbo Svenska Teaterissa monta kertaa myös nuorempana katsomassa hienoja esityksiä. Musikaali Les Misérables oli mainio, ja nyt syksyllä tulee toinen hieno teos, Figaron häät, yhdessä Turun Filharmonisen orkesterin kanssa.

9. Hotelli Park
– Hotelli Parkissa asuu kuuluisa papukaija, Jaakko. Minulla ja Jaakolla on aina hyvin kilpailullisia sessioita aamuisin, esimerkiksi vihellämme yhtä aikaa. Jos muutan melodiaa, hän voi suuttua tai reagoida iloisesti. Kun soitan pianoa salissa, niin hän huutaa päälle. Hotellin emäntä ja isäntä ovat minulle hirveän tärkeitä, he ovat oikeastaan kuin lähisukulaisia. Hotel Park on minulle niin kuin Turun koti. Tuntuu, että minulla on toinen jalka, sinfoniajalka, Turussa ja oopperajalka Malmössä.

10. Kauppahalli
– Kauppahalli on minulle hyvin tärkeä. Sieltä olemme monta kertaa lastanneet Volvon takakonttiin gourmet-ruokaa, jota olemme sitten syöneet vieraiden kanssa Määrjärven rannalla Raaseporissa, jossa on kesäkotini Määrpää.

Haastattelu: Liisa Lundell

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset kertovat itseensä liittyvistä paikoista Turun alueella.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti