02.09.2011 | Syyslehti - Liisa Lundell

Pyytääkö doggy bagia vai ei?

Pitsa on ihan jees pyytää mukaan ravintolasta, mutta entä pihvin jämät?

Suuressa Ameriikan maailmassa kuluttaja on valtias. Kun kysyy, saakohan hienosta ravintolasta pyytää annoksen loppuja kotiinsa, maan asukas vakuuttaa, että doggy bagin saa jokaisesta ravintolasta Yhdysvalloissa. Hienoimmissa ravintoloissa pyyntöä voitaisiin pitää hämmentävänä, mutta asiakasta ei kuitenkaan nolattaisi, ja syömättä jäänyt ruoka löytäisi tiensä pahvipurkkiin ja asiakkaan jääkaappiin.
Ja miksi ei? Ravintola-annoksen jämien kotiin kuljettaminen on fiksua. Ruokaa ei mene ravintolassa roskiin niin suuria määriä. Pöydässä ei tarvitse ahtaa itseään ähkyyn ”koko rahan edestä”. Herkkuruokaa saa vielä illalla kotona mikrottamalla. Mutta kuuluuko ravintolaruoka vain ravintolaan? Onko annos ylipäätään liian suuri, jos siitä jää jotain yli?
Turun Rossosta kerrotaan, että ruokailija saa halutessaan doggy bagin ilman muuta.
– Aika usein niitä otetaankin, mutta ehkä on silti yleisempää jättää ruokaa. Etupäässä kotiin viedään pitsaa, ei niinkään pihviä tai muita annoksia, ravintolasta kerrotaan.
Kauppiaskadun Bossa-ravintolasta sanotaan, että heiltäkin toisinaan otetaan annoksen loput mukaan kotiin.
– Meillä on purkkeja, joihin saa kyllä jääneen ruoan mukaan. Kaikkia voi ottaa. Aika vähän ruokaa kyllä jätetään ja aika vähän viedään roskikseen. Jos ei jaksa, otetaan mukaan, Bossasta todetaan.
Italialainen ravintola Sergio’s jokirannassa antaa myös asiakkaidensa ottaa ruokaa kotiin ravintolassa istuskelun jälkeen.
– Aika paljon ruokaa menee pois roskiin, koska ei kukaan ota rasiassa ruokaa kotiin, jos sitä jää ihan vähän. Esimerkiksi pastan mukaan ottaminen on harvinaista. Pitsaa pakataan useammin. Usein lautaset myös tyhjenevät kokonaan, eikä mitään jää kotiin vietäväksi, Sergio’sissa myhäillään.

Liisa Lundell
*
Kainalojuttu:
…ja mitä sanoo tapakouluttaja koiranpussukasta?

Tapakouluttaja Kaarina Suonperä suosittelee, että hienossa ravintolassa ruoasta syö sen, minkä jaksaa, ja loput jättää suosiolla lautaselle.
– Pitsaa saa paloina, ja se säilyy melko hyvin. Sitä voi viedä kotiin. Pitsa-annokset ovatkin usein melko isoja. Hienossa ravintolassa ei tulisi kuitenkaan mieleenikään pyytää astiaa ruoalle, Suonperä toteaa.
Suonperä ehdottaa mieluummin, että syö päivällä vähän kevyemmin, ja muistuttaa, että ravintolassa voi istua pitkään. Vaikka ruoka olisi kuinka hyvää, ei ravintolaruokaa kuulu kotiin viedä.
– Hienon ravintola-annoksen tähteiden mikrossa lämmittämisestä tulee suorastaan ajatus, että se olisi jotenkin sikojen ruokaa. Ei se ole enää sama asia, Suonperä pohtii.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti