26.05.2017 | Kesälehti - Roope Lipasti

Jussi Fredrikssonin Turku on jazzkaupunki

Jussi Fredriksson on jazzpiireissä tunnettu pianisti, joka tällä hetkellä tekee tohtorintutkintoa Sibelius-Akatemian jazz-linjalla ja on yksi tärkeä taustapiru, kun Turusta on sukeutunut yksi maan johtavista jazzkaupungeista.

Tulevana kesänä Tall Ships Racen aikoihin jazzista voi nauttia vähän erikoisemmin: Aurajoessa kelluvien Haahka-veistosten päällä soittaa nimittäin ohikulkijoiden iloksi saksofonisti Mikko Innanen.

Idea tähän erikoiseen konserttilavaan on veistosten tekijän Reima Nurmikon sekä Jussi Fredrikssonin, jotka joskus miettivät, että sellainen voisi olla hauskaa. Innanen on kuulemma juuri sopiva mies työhön ja siinä sivussa vähän koetetaan kiinnittää huomiota myös Itämeren tilaan, kyseessä on siis eräänlainen ympäristöstatement.

Haahkahanke on samalla osa vähän laajempaa kokonaisuutta, jossa jazz näkyy turuilla ja toreilla. Ja aika paljosta tästä saa kiittää jazzmies Fredrikssonia:

– Kulttuuripääkaupunkivuotena havahduin siihen, että jazz on hyvin pitkälle freelancereiden käsissä ja alalta puuttuvat sellaiset rakenteet, jotka auttaisivat keikkojen ja festivaalien järjestämisessä – ylipäänsä siis siinä, että jazzia olisi paremmin tarjolla, Fredriksson kertoo.

Niinpä hän perusti Flame Jazzin, joka järjestää vuosittain puolen sataa jazzkonserttia ympäri Turkua.

Elokuussa jazzataan

Fredriksson on mukana järjestämässä myös elokuun Turku Jazz Festivalia, minkä lisäksi kaupunkiin on saatu ihan oma, korkeatasoinen Turku Jazz Orchestra. Ja kun nämä kaikki pannaan yhteen, siitä syntyy Jazz City Turku, joka toimii eräänlaisen pohjajärjestönä ja koordinaattorina sille, että jazz soi, asioita pystytään markkinoimaan eikä tehdä juttuja kovasti päällekkäin.

– Viisi vuotta tein tätä pitkälti yksin, mutta nyt on verkostoiduttu ja asiat ovat lähteneet rullaamaan, mukana on nykyään jo tuotantoassistenttikin.

Fredriksson on huippumuusikko itsekin, mutta pysyttelee turun kuvioissa pääasiallisesti  tuotantopuolella, buukkaa keikkapaikkoja ja niin edelleen. Bändit, jotka Turussa esiintyvät tulevat milloin mistäkin, Turusta ja muualta maasta mutta myös ulkomailta.

– Turkuhan on tällä hetkellä jazzin pääkaupunki Suomessa – vaikka näihin pääkaupunkiasemiin pitääkin suhtautua tietyllä huumorilla. Mutta meillä tapahtuu paljon ja on tarjolla laadukasta jazzia. Elokuun jazz-festivaaleilla torstai on ilmaisilta, perjantain tarjonta painottuu kotimaiseen huippujazziin ja lauantai on kansainvälisten esiintyjien vuoro. Sunnuntaina rentoudutaan Tiirikkalassa jazzbrunssin ja päätösjamien merkeissä, Fredriksson summaa.

Roope Lipasti
 
Turku Jazz Festival 17.-19.8. Panimoravintola Koulun piha, Tiirikkala
Itämeren suojelua avantgarde jazzin keinoin 20.-23.7.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti