Valokuva: Roni Lehti
26.02.2010 | Kevätlehti - Kaupungin kosketus

Kaupungin kosketus – Miska Kaukonen

Teatteria koko elämä.

Miska Kaukonen esittää parhaillaan Linnateatterissa Ohukaisen ja paksukaisen toista pääroolia (kuvasta voi päätellä kumpaa). Kaukosen Turku hahmottuu teatterin kautta.

1. Kirkkopuiston bussipysäkki
– Olen alun perin kaarinalainen, joten kun sieltä tultiin kaupunkiin, Kirkkopuistossa yleensä jäätiin pois. Kaverilla on niiltä ajoilta sanontakin: ”Turku – lapsuuteni Moskova”. Siis kaukana kajastava ihmeellinen ja suuri kaupunki.

2. Maariankadun ja Kauppiaskadun kulma
– Perustimme vanhaan Casino-elokuvateatteriin 90-luvun puolivälissä TeatteriSuden. Sitä ennen olin ollut Kaarinan Nuorisoteatterissa, jonne minua pyydettiin alun perin soittamaan ja laulamaan, mutta saman tien jouduin lavallekin. Se oli sitten menoa. TeatteriSuteen joka tapauksessa siirtyi aikamoinen lössi kaarinalaisia. Valtteri Roiha esimerkiksi oli jo silloin mukana ja ulkokaarinalaisista Mikko Kouki kävi ohjaamassa juttuja. Itse muutin niihin aikoihin Turkuun, Yliopistonkadulle. Olen syntynyt vuonna 1975 eli olin silloin parikymppinen.

3. Rautatieasema
– Vuonna 1998 pääsin vihdoin – viidennellä yrittämällä – Teatterikorkeakouluun ja asuin neljä vuotta Helsingissä. Turussa tuli käytyä kuitenkin usein ja luulen, että esimerkiksi Kaarinan lapsuudenkodissa tuli silloin käytyä useammin kuin nykyään, kun asuu tässä vieressä.

4. Martti
– Teatterikoulun jälkeen asuin Tonttumäellä jonkun aikaa, kauniissa 50-luvun kerrostalossa. Martti on se kaupunginosa, jonne voisin muuttaa uudestaankin – nyt asumme avovaimoni kanssa vielä lähempänä ydinkeskustaa. Mutta Martti on kaunis ja rauhallinen paikka, vähän niin kuin kaupunki kaupungissa. Näkymät kattojen yli olivat hienot ja silti se on aivan keskustassa.

5. Turun kaupunginteatteri
– Olin siellä kiinnitettynä kolme vuotta. Se oli hyvin opettavaista aikaa. Tehtiin pitkiä päiviä kuutenakin päivässä viikossa, ja monenlaista sai tehdä. Kun sanotaan, että teen paljon komediaa, niin siellä tuli tehtyä paljon muutakin. Viimeksi olin kaupunginteatterin Tukkijoella -näytelmässä, mutta freelancerina, jollainen nykyään olen.

6. Linnateatteri
– Linnateatteri syntyi TeatteriSuden ja Turun Uuden Teatterin pohjalta, joten on aika luontevaa, että se on se minulle se läheisin teatteri. Ilmapiiri on loistava ja töitä paiskitaan kelloon katsomatta ja niitä on myös riittänyt.

7. Kuka-baari
– Siellä tuli käytyä jo silloin kun se oli Down Town. Meillä oli siellä keikkojakin – bändin nimi oli Tohtori Jones, joskin se haudattiin jo 1995. Jostain syystä Kukasta tuli baari, jossa alkoi käydä taiteilijoita ja se taas on synnyttänyt monenlaisia hauskoja juttuja ja tapahtumia.

8. Ruissalo
Kesäisin Ruissalo on paikka, jossa käyn uimassa, kallioilla lueskelemassa tai vaikka kaverin koiria ulkoiluttamassa. Katariinanlaakso on toinen suosikkipaikkani.

9. Aboa Vetus -museon kesäteatteri
– Viime vuodet olen ollut kesät Naantalissa Muumimaailman kesäteatterissa, mutta sitä ennen tein muutamana kesän töitä Aboa Vetuksessa. Se on hieno paikka kesäteatterille, ihan keskellä kaupunkia ja kuitenkin suojassa.

10. Puutarhakatu
– Linnateatterilla on harjoitustilat YLEn vanhoissa tiloissa Puutarhakadulla, Tähtibaaria vastapäätä (siellä on muuten hyvät lounaat!). Siellä takahuoneessa on syntynyt käsikirjoitus pariinkin näytelmään. Luovuuden luokaksi me sitä kutsuimme, kun kaikki seinät olivat täynnä erilaisia tekstinaihioita.

*
Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset kertovat itseensä liittyvistä paikoista Turussa.

Haastattelu: Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti