02.09.2011 | Syyslehti - Kaupungin kosketus

Kaupungin kosketus – Wali Hashi

Wali Hashin Turussa työllä on tärkeä sija

1. Hepokulta
– Sieltä sain ensimmäisen varsinaisen asuntoni Suomessa, se on jäänyt mieleen. Vuosi oli 1993, olin 17-vuotias ja asuin siellä yksin. Sitä ennen olin ollut Nastolassa vastaanottokeskuksessa, jonne saavuin Somaliasta. Olin siellä asuvan mummun sanoin ”se meidän täällä asuva neekeri”. Toisaalta se oli hienoakin: olin kiinnostava kohde, ainoa mustaihoinen siellä päin. Vastaavasti sai kyllä siten kuulla huutelujakin.

2. Työpaikka: Securitas
– Ensimmäisen työpaikkani sain vartijana Securitasilla. Jtyötä tehtiin lähinnä keksikaupungilla, mutta ympäri kaupunkiakin. Vartijan homma oli kiinnostanut minua, muttei sitä tointa kovin helppoa ollut saada. Olin kuitenkin sinnikäs: tein työhakemuksia toisensa jälkeen ja lopulta sitten tärppäsi. Ei se työnantajallekaan ihan helppoa ollut palkata maahanmuuttajaa, mutta uskalsivat kumminkin. Tietenkin asiakkaat aina tarttuivat ihonväriin, mutta toisaalta huutelua saivat kyllä osakseen muutkin. Kerran otimme erään kaljupään kiinni suomenruotsalaisen parini kanssa. Ensin kaljupää haukkui minut ja huusi, että mitä sinäkin somali tulet minua ottamaan kiinni. Sen jälkeen hän sanoi parille, että mitä sinäkin suomenruotsalainen homo tulet minua ottamaan kiinni.

3. Työpaikka: Turku TV, Kauppiaskatu
– Olin tehnyt Ylelle joitain juttuja ja kun sitten kävin kurssittamassa itseäni toimittajan hommiin Turussa, tapasin siellä Turku TV:n Heikki Kauhasen. Ehdotin Jambo-ohjelmaa ja sittemmin sitä tehtiin peräti seitsemän vuotta. Tällä hetkellä työskentelen Ylelle sekä Turussa että Helsingissä. Seuraava toimittamani ohjelma tulee kakkosella 7.9., Silminnäkijä-juttu.

4. Hansa-kortteli
– Nuorempana se oli tärkeä paikka: kävin siellä kahvilla joka aamu. Siellä tapasi myös tuttuja. On ollut hauska huomata, että viimeisen kymmenen vuoden aikana ei enää ole tuttuja näkynyt, kun ihmiset ovat solahtaneet yhteiskuntaan ja saaneet töitä – työttömänä kun ei ollut muutakaan tekemistä ja sellainen kahvilaelämä oli mahdollista.

5. Lauste
– Lausteesta mieleeni tulee ensimmäisenä ”koti”. Nykyään asun Halisissa, mutta Lausteella asuimme, kun kaikki kolme lastamme syntyivät. Siitä on jäänyt mukavat muistot. Aikanaan kun oli Hollannissa matkalla, passivirkailija kyseli heti, mistä olen kotoisin ja vastasin, että Suomesta. Hän ei jättänyt asiaa siihen, vaan kysyi vielä, että mistä kaupungista. Vastasin, että Lausteelta. Ei hän tietenkään tiennyt mikä sellainen on, mutta oli kysymyskin absurdi.

6. Jokiranta
– Turku on Suomen paras kaupunki. Se on lähellä Tukholmaa, Helsinkiä ja Tamperetta – välimatkat ovat lyhyitä. Keskusta on sopivan kokoinen ja kaupungin ottaa haltuun tunnissa, toisin kuin jossain Helsingissä. Turussa puolestaan paras tai kaunein paikka on jokiranta.

7. Kupittaa
– Käymme siellä lasten kanssa uimassa kesällä, etenkin nyt kun Impivaara on kiinni. Se on tärkeä myös siksi, koska käyn pelaamassa siellä jalkapalloa – ihan harrastelijapohjalta tosin, en missään seurassa. Meillä on porukka, joka käy pelaamassa kolme neljää kertaa viikossa, itse olen tosin nyt viime aikoina päässyt mukaan vähän vähemmän.

8. Blanko
Taidan aika useasti syödä pikemmin jonkun kebabin nykyään, mutta jos oikein ravintolaan menee, niin Blankoon sitten. Siellä on paitsi hyvä ruoka, myös hyvä palvelu.

Haastattelu: Roope Lipasti

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset kertovat itseensä liittyvistä paikoista Turussa.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti