Kesäduuniblues
Moni nuori menee tänäkin kesänä kesätöihin. Tässä kesätyömuistoja eri vuosikymmeniltä.
”Olin apupoikana rakennuksilla 1960-luvun alussa. Tuohon aikaan alemmilleen ei tarvinnut olla kohtelias, vaan muurari antoi palautetta pelkästään haukkumalla. Laasti esimerkiksi oli aina joko kuin karhun p***aa (= liian paksua) tai koiran oksennusta (= liian löysää). Loppukesästä muurari ilmeisesti alkoi arvostaa yritteliäisyyttäni ja antoi minun kokeilla muuraamista yhden varvin verran. Palaute ei tosin tästäkään ollut kovin rohkaiseva: ’Nämä kivethän on s**tana kuin tulvan tuomia.’”
Juhani, 64 vuotta
”Olin opiskeluaikana yhden kesän Ruotsissa kesätöissä kotiavustajana. Näin työssäni kansankodin nurjan puolen. Muistan erään vähän yli 50-vuotiaan naisen, joka oli aina tullessani ympäripäissään. Siivosin hänen luonaan ja laitoin ruokaa. Hän kertoi pojastaan, joka oli opiskellut itselleen hyvän ammatin ja menestynyt elämässään. Ihmettelin itsekseni, miksei poika pitänyt parempaa huolta raiteiltaan suistuneesta äidistään. Sitten eräänä päivänä tullessani naisen luokse, näin porraskäytävässä sammuneen kipsijalkaisen juopon. Tunnistin hänet naisen luona olleesta kuvasta tämän pojaksi ja ymmärsin, että menestynyt poika oli ollut olemassa vain naisen kuvitelmissa.”
Jukka, 50 vuotta
”Olin ollut Kaliforniassa tekemässä graduani ja palasin Suomeen juuri kesän alla. Rahat olivat lopussa ja menin makkaratehtaaseen töihin. Ensimmäisellä kahvitunnilla istuin pukuhuoneessa. Vieressäni oli vanhempi mies, joka joi piimää ja söi kylmää lenkkimakkaraa. Hänellä oli pieni mankkari, josta hän kuunteli radiota. Kesken suomalaisten iskelmien tulvan kuuluttaja ilmoitti yhtäkkiä: ’Ja nyt Scott McKenzie esittää kappaleen If You Are Going to San Francisco.’ Silloin tuntui, että minua rangaistaan jostakin.”
Mikko, 45 vuotta
”Olin lukioaikana kesätöissä paikallislehdessä. Asuin maaseudulla ja alueen kuntien kesätapahtumat tulivat tutuiksi sen kesän aikana. Pahinta olivat kuntien historiasta innostuneet armeijapalveluksesta eronneet eläkeläiset, jotka jostakin syystä päästettiin joka tapahtumassa tuntikausiksi luennoimaan kotikunnan historiasta. Mieleeni jäi myös marttoihin kuulunut rouva, joka valitti olevansa jo viidettä vuotta peräkkäin samassa pisteessä myymässä samoja makkaroita.”
Tomi, 36 vuotta
”Olen valmistunut sosiaalialalta ja tein jo opiskeluaikana alan töitä. Yhden kesän olin kotiavustajana vanhuksille. Eräässä perheessä sekä mies että vaimo sairastivat alzheimerin tautia. Aina kun vaimo näki minut, hän juoksi viereiseen huoneeseen huutamaan miehelleen, että tämä on tuonut kotiinsa toisen naisen. Tämä saattoi toistua kaksi-kolme kertaa jokaisella käynnilläni.
Paljon mukavampi muisto jäi mummosta, joka ei esimerkiksi peseytymisen tai muidenkaan asioiden suhteen ollut kovin yhteistyöhaluinen, mutta piti itsepintaisesti kiinni siitä, että kello kaksitoista hän ottaa pienen pikarillisen konjakkia.”
Sari, 29 vuotta
”Olin kesätöissä varuskunnassa ja minun piti peittää oja pienellä kaivurilla. En ollut saanut työhön käytännössä mitään perehdytystä ja kone karkasi välittömästi hallinnasta. Sain sen onneksi pysähtymään juuri ennen kuin törmäsin antiikkiseen kanuunaan. Näen edelleen tapahtumasta painajaisia.”
Petteri, 26 vuotta
”Ensimmäinen kesätyöni oli 15-vuotiaana porrassiivoojana. Eräästä talosta löysin kellarista runkopatjan. Soitin saman tien eräälle kaverilleni, joka oli samassa firmassa jonkinlaisena yleismiehenä ja kerroin löytäneeni täydellisen paikan päiväunille. Se patja tuli tarpeeseen erityisesti viikonloppujen jälkeen.
Myöhemmin olin kesätöissä kaupungin matkailuneuvonnassa. Saksalainen kuvausryhmä oli käynyt kuvaamassa kaupunkia ja pyysi lähettämään Ukko-Pekan tööt-äänen tiedostona, koska se ei heidän nauhallaan kuulunut kunnolla.”
Linn, 24 vuotta
”Tulin eräänä aamuna kesätyöpaikkaani vammaisten asuntolaan suoraan jatkoilta. Istuin koko päivän katsomassa nauhoitettuja urheilukisoja autististen asukkaiden kanssa. Aina kun nukahdin, yksi heistä tönäisi minut ystävällisesti hereille. Kello neljältä kaverit hakivat minut takaisin bileisiin.”
Henni, 21 vuotta
Matti Mäkelä