24.05.2013 | Kesälehti - Liisa Lundell

Kesämyrsky cocktail-lasissa

Drinkkitilaukset ja ”tee jotain hyvää”-pyynnöt kasvattavat suosiotaan baarien tiskeillä. Mobile haastoi neljä turkulaista baaria suunnittelemaan kesäisen, Turku-aiheisen juomasekoituksen.

The Cow’n tiskin takana häärivä Antti Suhonen on niittänyt mainetta drinkkien teon taiteenlajissa. Mies voitti vuonna 2012 järjestetyn Åbo Open drinkkikilpailun. Turku-drinkkiin hän on valinnut Absolutia pohjalle.
– Tuotantolaitos on Pansiossa, joten siitä sai vähän Turku-teemaa. Marlin likööreitä tehdään myös Turussa, joten valitsin Marlin lakkalikööriä, Suhonen sanoo.
Suhosen mukaan vanhat klassikkojuomat 1920-luvulta ovat nyt suosiossa.
– Inkivääriolut tuli mukaan sen takia. Sitä käytettiin paljon ennen kieltolakia. Teepohjaiset drinkit tuntuvat olevan hitti myös. Kesätunnelmaa hain sitten hedelmistä, Suhonen selittää.
Long Island Ice Tean nimeä mukaillen Suhonen päätyi nimeämään juoman Kakolaa kunnioittaen. Suhonen ei uskalla suositella drinkkiään hellepäivän juomaksi, sillä viime kesänä helteet jäivät niin vähäisiksi.
– Tämä sopii, jos mittarissa on yli 15 astetta, hän sanoo.
Kakola Ice Tea
Lasiin mitataan 3 cl Absolut Wild Tea -vodkaa ja 1 cl Marli Lakka -likööriä. Puolikas passionhedelmä ja appelsiinilohko murskataan. Lasi täytetään jäämurskalla ja päälle kaadetaan lopuksi Bundabergin inkivääriolutta. Sekoitetaan ja koristellaan mintulla.
Raadin näkemys: ”Suuhun jää monta raikasta makua. Virkistävän erilainen teen maku maistuu miedosti ensimmäisenä, sitten kielen reunoilla viipyilevät hedelmäiset maut. Maistuu, vaikka ei olisi teen ystävä. Drinkki on kaunis oransseine kerroksineen. Hedelmäliha tukkii välillä pillin.”
*
Bar Brysselin ravintolapäällikkö Anna Hatakka kertoo, että iso osa myynnistä painottuu drinkkipuoleen.
– Viikonloppuina joka ilta joku pyytää keksimään jotain luovaa. Usein ihmiset kuitenkin tietävät, mitä tilaavat, Hatakka sanoo.
Hatakka leikkaa kurkusta palasia tehosekoittimeen.
– Drinkin nimi on Kauppatori, koska Turun kauppatori on kesällä loistava ja ihan tässä lähellä. Sieltä voi hakea drinkintekotarpeet kotiin. Tämä on muunnelma aikaisempien kesien drinkeistä, hän kertoo.
Hatakka suosittelee Kauppatoria helteisiin kesäpäiviin.
Kauppatori
Tehosekoittimeen mitataan 4 cl giniä, sokerilientä, limemehua, pätkä kurkkua ja jäitä. Sekoitetaan jäähileiseksi ja kaadetaan valmiiksi jäähdytettyyn lasiin. Koristellaan mintunlehdillä.
Raadin näkemys: ”Sorbettimainen koostumus, erittäin raikas, suorastaan terveellisen makuinen. Väri on viehättävä vaaleanvihreä. Ensin maistuu kurkku, toiseksi lime. Ei sovi sadepäivään. Sopisi välidrinkiksi iltaan, jolloin aikoo maistella monia drinkkejä – tuntuu nimittäin neutraloivan suuta.”
*
Ravintoloitsija Sakari Mäkinen valitsee Bar4:n drinkkiin mansikoita.
– Kesädrinkeissä tärkeää on raikkaus. Kesällä harvemmin halutaan juoda mitään todella makeaa, hän sanoo.
Suomalaiset mansikat eivät vielä jutuntekoaikaan olleet kypsyneet, joten Mäkinen käyttää hollantilaisia marjoja. Drinkkiin päätyy myös trendiainesosaa kananmunaa, josta muodostuu vähän vaahtoa juoman pinnalle.
–Valmissitruunamehuissa on valkuaisjauhetta mukana. Me käytämme tuoretta sitruunamehua, joten tarvitsemme munasta valkuaista, Mäkinen selittää.
Myös Bar4:ssa asiakkaat pyytävät usein keksimään drinkkejä.
– Usein kysymme, mistä alkoholista asiakas ei pidä, ja sitten käytämme juuri sitä. Haluamme yllättää sillä, että vanhasta inhokista voi tykätäkin, Mäkinen sanoo.
Hänen mukaansa naiset uskaltavat kokeilla enemmän uusia drinkkejä kuin miehet. Miehet eivät välttämättä kaipaa viehättäviä drinkkejä koristeilla, mutta hekin ovat alkaneet juoda enemmän cocktaileja.
Raikas kesäsade
Kolme mansikkaa murskataan. Lisätään 1 cl sokerilientä, yksi valkuainen ja tuoretta sitruunamehua. Lisätään 2 cl raparperilikööriä, 2 cl Maker’s Mark -viskiä ja viisi tippaa bitteriä. Ravistetaan ja tuplasiivilöidään jäähdytettyyn lasiin. Koristellaan mansikalla, orvokilla ja kirjorevonhännällä.
Raadin näkemys: ”Erittäin mansikkainen tuoksu. Vähän kuin söisi mansikoita sateen jälkeen niin, että sade tuoksuu vielä. Pieni ja sievä. Flirttaileva. Mansikan maistaa ensimmäisenä, sitä seuraa alkoholi ja lopuksi suussa maistuvat raparperi ja sitruuna.”
*
Bar Kukan ravintolapäällikkö Benny Sundsten ottaa haasteen vastaan tekemällä yhden lasin version juomasta, jonka baari on suunnitellut kesällä kannuista myytäväksi.
– Valitsimme tähän kahta eri laatua inkivääriolutta, koska ne maistuvat hyvältä yhdessä. Toinen on makeampi, toinen kitkerämpi, Sundsten sanoo.
Hän kuvailee juomaa raikkaaksi ensimmäiseksi juomaksi aurinkoisena päivänä terassilla.
Ginger Mojito: ”Aloitusjuoma terassille”
2 cl Havana Club Añejo Especial -rommia, kahta eri Ginger Pale Ale -inkivääriolutta, limemehua, ruokosokeria ja tuoretta minttua.
Raadin näkemys: ”Raikas. Ruokosokerit nousevat suuhun ensi-ilmaisulla. Makeus ja kirpeys vuorottelevat. Jollain tapaa simaisa. Inkivääri jää maistumaan kielelle. Olutta vierastavan ei tarvitse hätkähtää, drinkki on enemmän mojito.”

Teksti ja kuvat: Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti