Piirros: Ulriikka Lipasti


20.05.2016 | Kesälehti - Matti Mäkelä

Kesän kalenteri tyhjäksi

Elämänhallintaoppaiden mukaan kesästressin suurimpia aiheuttajia ovat liian suuret odotukset ja tiukat aikataulut. Kesänirvanaan pääseekin lopettamalla kokemusten ja tapahtumien metsästämisen. Tässä perustelut, miksi kesän isot tapahtumat ovat parhaimmillaan turhia ja huonoimmillaan aivotonta ajanhukkaa:

Olympialaiset
Miksi seurata kaksi viikkoa Skeet-ammuntaa, maahockeyta tai kouluratsastusta? Lajeja, joiden olemassaolosta useimmat eivät olympiadien välissä edes tiedä. Tai, mitä kiinnostavaa on ihmisissä, jotka ovat ottaneet elämäntehtäväkseen katsella kaakeleita veden alla. Kaikkein turhinta on miesten yleisurheilun kenttälajien seuraaminen, koska varsinainen huipennus odottaa vasta vuosien päässä, kun vuonna 2060 selviää, että viimeisten doping-testien jälkeen karsinnoissa sijalle 38 jäänyt Suomen edustaja onkin noussut mitalikorokkeelle postuumisti.

Pori Jazz
Kannattaa mennä vasta, kun päälavalla soitetaan jazzia. Eli ei ihan lähivuosina.

Jalkapallon EM-kisat
Kisat ja erityisesti Islannin urhea maajoukkue muistuttavat ikävällä tavalla kansallisesta häpeästä nimeltä Huuhkajat. Sitä paitsi kaikki tietävät jo nyt, että kisoissa pelataan alkusarja ja pudotuspelit, jonka jälkeen Saksa on mestari. Luultavasti tarjolla on myös muutama maaliton tasapeli ja rangaistuspotkukilpailu sekä tolkuttoman pitkiä pelikatkoja teeskenneltyjen loukkaantumisten vuoksi.

Savonlinnan oopperajuhlat
Kuten tunnettua, ooppera on taiteenlaji, jossa ihminen, jota lyödään puukolla, ei ala vuotaa verta vaan laulaa.

Roskilde, Ruisrock ja muut rock-festivaalit
Lontoon Saatchi-galleriassa on syyskuulle asti avoinna Exhibitionism-näyttely rollareiden (sana viittaa leikkisästi sekä legendaariseen englantilaiseen yhtyeeseen että sen jäsenten nykyisin suosimaan liikkumavälineeseen) historiasta. Samassa kaupungissa juhlitaan tänä vuonna myös punk-rockin 40-vuotista taivalta marginaalista vanhusten lauantai-illan toivotuksi. Rock ei ole siis enää edes aikuista tai keski-ikäistä, se on eläkeläistä, ikivanhaa, muumioitunutta, viime vuosituhantista museotavaraa. So last week. Kevyet mullat vaan.

Keskiaikaiset markkinat
Täällä ei voi nähdä tai kokea mitään, mitä Monty Python -ryhmä ei olisi jo tehnyt paremmin legendaarisessa espanjalainen inkvisitio -sketsissään.

Tangomarkkinat
Seinäjoella. Tangoa. Tämän enempää perusteluja ei tarvita.

Sukujuhlat
Sukujuhlat muistuttavat Suomen armeijaa: muutaman mukavan tyypin vastapainoksi tarjolla on aivan liian kattava syväluotaus isänmaamme väestön monimuotoisuuteen. Armeijasta poiketen aika ei kultaa sukujuhlissa saatuja traumoja.

Ulkomaanmatkat
On liian kuuma. Sataa. On liikaa turisteja/suomalaisia/englantilaisia/venäläisiä/paikallisia helppoheikkejä. Ihan Ibiza. Pelkkiä kirkkoja, museoita sekä kreikkalaisia ruukkuja, purkkeja ja purnukoita. Kurjaa. No fun.

Kesä Suomessa
Mökillä punkit tappavat ja hyttyset inisevät. Loputon koleus ja harmaus yhdistettynä vesisateeseen ja hankaliin naapureihin saa monet miettimään, kannattaako enää elää. Kaupungissa liian monta terassipäivää vie alkoholismiin ja katuojaan.

Tulossa:
Ensi kesän Mobilessa kerrotaan, miten kesästä voi selvitä, vaikka ei ole mitään tekemistä. Aiheesta lienee tulossa myös syvällisiä mindfulness-taitoihin perustuvia elämänhallintaoppaita, joiden ohjeita noudattamalla voi olla hyväksyvän tietoisesti läsnä tekemättä mitään.

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti