27.02.2009 | Kevätlehti - Matti Mäkelä

Kevät koittaa Tepsille?

Kuluva kevät on ratkaisujen aikaa Turun palloseuralle. Seuran vanha lippulaiva, jääkiekko yrittää kaikin keinoin välttää täydellisen haaksirikon, ja jalkapallossa koetetaan vihdoin täyttää ne odotukset, joita fanit ja asiantuntijat ovat joukkueelle asettaneet jo muutaman vuoden ajan.

Jääkiekon SM-liigaa oli keväällä 2001 pelattu 26 kautta. TPS, sarjan historian ylivoimaisesti menestyksekkäin joukkue, oli voittanut mestaruuden yhdeksän kertaa ja yltänyt finaaliin kaikkiaan uskomattomat 15 kertaa. Tuohon aikaan oli vielä mukava vitsailla siitä, miten yksinkertainen peli jääkiekko pohjimmiltaan on: ensin pelataan runkosarja ja sitten pudotuspelit, joiden jälkeen TPS on mestari.

Kukaan ei olisi tuolloin uskonut, että kahdeksan vuotta myöhemmin turkulainen jääkiekko on samanlaisen täydellisen perikadon partaalla kuin Saksa keväällä 1945.

Vaikka oikeastaan olisi pitänyt, sillä nykyisten vaikeuksien siemenet kylvettiin jo kunnian päivinä ylisuurilla budjeteilla ja järjettömän pitkillä pelaajasopimuksilla. Vuoden 2004 finaalipaikka oli eräänlainen joutsenlaulu, jonka jälkeen alamäki on ollut jyrkkä. Vaikeiden viime vuosien aikana joukkueen materiaali on tasaisesti heikentynyt ja samalla myös katsojat ovat kaikonneet jouduttaen edelleen sekä pelillistä että taloudellista syöksykierrettä.

Tänä keväänä, runkosarjan lähestyessä loppuaan, paikka pudotuspeleissä on mahdollinen, mutta kierros kierrokselta yhä vaikeammin saavutettava haave. Sen sijaan yhä useampi seuran kannattaja alkaa ymmärtää, että myös uskomattomin voi toteutua: TPS saattaa kevään liigakarsintojen jälkeen tippua Mestikseen. Jos näin kävisi, turkulaisylpeyden voisi liittää muiden suurten T-alkuisten katastrofien rinnalle: Titanic, Tsernobyl, TPS.

Turun palloseuran kevääseen kuuluu kuitenkin myös toivon kipinä. Vuonna 2007 pronssia voittanut jalkapallojoukkue lähtee Veikkausliigaan yhtenä sen ehdottomista suosikeista. Pientä epäilystä faneissa toki herättää se, että viime vuonna tilanne oli sarjan kynnyksellä täsmälleen sama. Tuolloin lukuisat loukkaantumiset pilasivat joukkueen alkukauden, eikä peli oikein asettunut odotettuihin uomiinsa missään vaiheessa.

Lisäpaineita tuo toki tietysti myös se, että kauan odotetun mestaruuden toi viime vuonna Turkuun hyökkäysvoittoista ja taidokasta jalkapalloa pelannut paikalliskilpailija Inter, joka ennen kautta oli asiantuntijapiireissä tuomittu armotta korkeintaan keskikastin joukkueeksi.

Uusi valmentaja Pasi Rautiainen onkin paljon vartijana. Jos menestystä ei pian ala tulla, saattavat sijoittajat jossakin vaiheessa kyllästyä viimeksi vuonna 1975 mestaruuden voittaneeseen joukkueeseen ja etsiä rahoilleen parempia kohteita.

Optimistisempi – ja toivottavasti oikeaan osuva – arvio tulevasta kaudesta on se, että TPS ryhdistäytyy ennakko-odotusten mukaiseksi jättiläiseksi ja Inter jatkaa siitä, mihin se viime kauden lopetti. Eli vapaasti William Shakespearea mukaillen (kuten usein on paikallaan): ”Nyt tyytymättömyyden talven meillä muutti aurinko Aurajoen, kesäks ihanaks.”

Matti Mäkelä

TPS:n viimeinen kotiottelu jääkiekon SM-liigan runkosarjassa 3.3. klo 18:30 Turkuhallissa (TPS – Blues).
Veikkausliiga käynnistyy Turussa 18.4. (TPS – FC Haka) ja 23.4. (FC Inter – MyPa). Molemmat ottelut Veritas-stadionilla klo 18:30.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti