Piirros: Ulriikka Lipasti


25.02.2011 | Kevätlehti - Matti Mäkelä

Kevätmielen herättäjät

Kaikki tietävät kevään olevan muutoksen ja uuteen heräämisen aikaa. Monille päälle jäänyt talvijöröys tuottaa kuitenkin pakonomaista muutosvastarintaa, jonka taltuttamiseen voi kulttuuripääkaupunkivuoden kunniaksi käyttää vaikkapa seuraavia taideteoksia:

Franz Kafka: Muodonmuutos
Muuttuminen suunnattomaksi syöpäläiseksi ei kuulosta kivalta, mutta Gregor Samsan surullinen ja uskomaton tarina auttaa laittamaan omat muutostarpeet oikeisiin mittasuhteisiin. Osoittaa myös koppakuoriaisena elämisen olevan hankalaa modernissa kaupunkiympäristössä.

Scorpions: Wind of Change
Sukkahousuhevin kuolematon klassikko, josta tuli Itä-Euroopan vapautumisen virallinen hymni. We Shall Overcomen ja Blowin´in the Windin eurooppalainen vastine, jonka saksalaiset tv-katsojat äänestivät vuonna 2005 vuosisadan kappaleeksi. Viimeksi mainittu tosiasia kertoo ehkä enemmän saksalaisista kuin kappaleen taiteellisista arvoista.

Jung Chang ja Jon Halliday: Mao
Mitä tapahtuu kun muutosmyönteisyys menee täydellisesti hard-coren puolelle? Teos todistaa, että kaikkea ei kannata kokeilla ainakaan kotimaassa.

William Friedkin: Manaaja
Elokuvatutkijoiden mukaan Manaaja on kuvaus teini-ikää lähestyvän tytön seksuaalisesta heräämisestä. Tervejärkisemmin maailmaan suhtautuvat katsojat tietävät kyseessä olevan Pazuzu-demonin ja katolisten pappien riivauskisailusta. Elokuvan katsomista enemmän aiheesta kiinnostuneet löytävät Pazuzua esittävän lähes neljätuhatta vuotta vanhan mesopotamialaisveistoksen Louvren kokoelmista Pariisista.

Michael ja Karan Feder: Liberace. Your Personal Fashion Consultant
Pianisti ja amerikkalainen tyyli-ikoni Liberace tarjoaa ideoita uudenlaiseen ja kaikki vanhat makukonventiot hylkäävään pukeutumiseen. Näitä neuvoja noudattava on takuuvarmasti kevään kaikkien juhlien väriläiskä.

Tom of Finland: retrospektiivinen näyttely Logomossa
Homoseksuaaliseen tekoon yllyttäminen oli Suomessa laitonta vielä 1990-luvun alkupuolella. Niin se maailma muuttuu, Päiviseni.

Hair-musikaali
Vesimiehen aikakausi muuttaa hippiaatteen mukaan maailman rauhan, harmonian ja keskinäisen veljeyden tyyssijaksi. Jos tämä alkaa kuulostaa uskottavalta, olet siirtynyt avarakatseisuudesta komeasti naiiviuden puolelle. Musiikki on silti upeaa.

Anthony Minghella: Englantilainen potilas
Maailmanhistorian ylivoimaisesti tylsin elokuva, joka saa puolessa tunnissa kaamosmasentuneen sohvaperunan haluamaan ulos maailmaan, näkemään ja kokemaan jotakin mielekästä. Jos elokuva jää kesken (kuten todennäköisesti käy), niin kerrottakoon, että sängyssä koriseva palovammapotilas ei kuole sitten millään.

Performance nimeltä TPS
Elämä on ihanaa ja muuttuu kevään tullen vain paremmaksi, sillä jääkiekon SM-liigan runkosarjan päätyttyä maailmasta poistuu yksi iso murhe, jolla ei tarvitse mieltänsä pahoittaa ainakaan ennen syksyä. Keväästä ja kesästä huolta kantaville todettakoon, että jalkapallo ei ole niin vakava asia kuin jääkiekko.

Star Trek
Ylistyslaulu  uusia rajaseutuja rohkeasti etsiville pioneereille. Beam us up, Scotty.

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti