Turku lahden toisella puolella. (Kuvaaja: Liisa Lundell)


22.05.2015 | Kesälehti - Liisa Lundell

Tukholman Turku

Tukholman Södermalmista etelään sijaitsee pieni 1930-luvulla rakennettu lähiö Enskedefältet. Somat ja vehreät tontit noudattavat kuuliaisesti ruutukaavaa. Aluetta halkoo Finskagatan, josta risteää muun muassa poikkikatu Åbogatan. Mobile lähti aistimaan tunnelmaa Åbogatanilla.

Seesteinen puutarhakaupunginosa kylpee kevätauringossa. Pensasaidat reunustavat puutalojen pihoja ja säntillisen samankokoisia tontteja.

Finskagatan on pitkähkö katu, jonka poikkikadut tuntuvat johdattavan Ouluun tai Viipuriin. Toisella puolella lähiötä kulkee samansuuntainen Estlandsgatan. Täällähän muistellaan Ruotsin suurvalta-aikaa, kun hallittiin koko Itämerta.

Åbogatan puolestaan on lyhyt katu, jonka varrella on kymmenkunta melko pastellinsävyistä puutaloa. Kadun toisesta päästä on näköyhteys läheiselle hevostallille, toisessa päässä raitti risteää Estlandsgatanin kanssa. Kuljen pihojen ohi ja lasken neljä Volvoa. Musta kissa kipittää kadun yli. Jossain joku leikkaa pensasaitaa, mutta sunnuntai on hiljainen.

Postilaatikoissa on enimmäkseen vain ruotsalaisia sukunimiä. Ruotsissa on yli puoli miljoonaa asukasta, joilla on suomalaisia sukujuuria. Kyllä vähintään täällä olettaisi törmäävän edes yhteen Korhoseen. Selkein merkki Suomesta on eräs postilaatikko, jossa lukee posti i-kirjaimineen kaikkineen. Erään Estlandsgatanin talon yläkerran ikkunassa puutarhojen yli katselee pahvinen Pikku Myy.

Katujen lisäksi kaupunginosan korttelit on nimetty. Puutarhateemalla nekin. Suurin osa on sipuleita (Vit-, röd-, sylt- ja purjolöken), mutta asukkaita on myös tilli- ja persiljakortteleissa.

Vaikka keväinen sunnuntai on hiljainen, Enskedefältet on elävä, herttainen kaupunginosa. Vapunaattona alueen koulun pihalla roihusi ruotsalainen vappukokko. Kirpputoreja järjestetään tiuhaan.

Enskedefältets Trädgårsstadsförening -asukasyhdistys perustettiin jo vuonna 1930. Vuosikymmenen loppuun mennessä jäseninä oli jo satoja omakotitalonomistajia. 30- ja 40-luvuilla yhdistys järjesti iltamia ja joulujuhlia. Pesutuvasta luovuttiin, kun yksityiset pyykinpesukoneet ilmestyivät koteihin vuonna 1947. Alueen asukasyhdistys lainaa jäsenilleen tuoleja pihatapahtumiin ja naapuritoiminta raportoi epäilyttävistä tapahtumista poliisille.

Vaikea uskoa, että tässä rauhallisessa lähiössä olisi mitään epäilyttävää. Ehkä hyvä varautuminen on auttanut: 70-luvuilla jäsenille pidettiin luentoja, miten estää varkauksia.

Nyt uninen puutaloalue tuntuu yllätyksettömältä ja toisaalta laiskan kutsuvalta. Turkulainen tuntee olonsa jopa hieman kotoisaksi, ja hieman silmiä siristämällä voisi kuvitella olevansa esimerkiksi Kupittaan puutaloalueella.

Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti