Samu Loijas pärjäsi Turun rosvoihin liittyvässä visassa mainiosti tuloksella 8/10. ”Taidan laittaa Eurojackpotin vetämään!”, Loijas kommentoi. (Kuvaaja: Frans Rinne)


07.06.2024 | Kesälehti - kesävisahaastattelu

Kolme iloista rosvoa ja muita rikostarinoita & Kesävisa

Helsinkiläinen Samu Loijas on tuttu näky Vartsikalla, sillä hän on viitenä kesänä ollut Vartiovuoren kesäteatterissa näyttelemässä, dramaturgina ja nyt ohjaajana – kesän lastennäytelmä on ikiklassikko Kolme iloista rosvoa.

– Ensimmäisen kerran olen varmaankin törmännyt siihen, kun vanhemmat ovat sen minulle lukeneet. Se, mikä siitä jäi mieleen, oli, että siinä on rosvoja ja leijona. Sitten Kardemumman kaupunki jäi pitkäksi ajaksi, kunnes näyttelin muutama vuosi sitten Kouvolassa Jasperin roolin. Olinkin oikein ilahtunut kun minua pyydettiin tänne ohjaamaan. Tarina oli tuttu ja hyödynnetään myös vähän niitä Kouvolan kokemuksia.

Kolme iloista rosvoa on tarina, josta perikunta on perin mustasukkainen, joten sitä ei saa ihan miten tahansa versioida. Lavalla on oltava tietyt jutut:

– Mutta ei se kuitenkaan vangitse liikoja, Kouvolan kokemus osoitti sen. Käytämme Aila Meriluodon suomennosta, mikä sekin istuu tähän hyvin. Kieli on vähän vanhahtavaa, mutta niinpä tässä ollaankin vanhassa ajassa.

Loijas arvelee, että klassikon tarinasta tekee aihe:

– Tarina on sellainen, miksi teatteria ylipäänsä tehdään. Empatia on se sanoma: pitää ymmärtää toisia. Tässä on kolme syrjäytynyttä miestä, jotka otetaan mukaan yhteiskuntaan – ja niinhän asioiden kuuluisikin mennä. Ja tietenkin tarinassa on antisankareita, jollaisia kaikki haluavat nähdä.

Usein sanotaan, että lapsiyleisö on vaikein mahdollinen yleisö, vaan mitä mieltä on ohjaaja?

– Pikemmin koen, että meillä on suurempi vastuu siitä, mitä tehdään. Lapsiyleisölle nämä jutut ovat todempia kuin aikuisille. Jos sanomme että tässä on leijona, niin siinä sitten myös on oikea leijona.

Teksti: Roope Lipasti

Kolme iloista rosvoa Vartiovuorella, ensi-ilta 14.6.
*

TURUN AJAN KESÄTIETOVISA
(Oikeat vastaukset löytyvät visan lopusta. Älä kurkkaa etukäteen!)

1. Turussa paljastui 2017 erikoinen huijaus, josta kolme tekijää sai saaliiksi 1,3 miljoonaa euroa. Mitä tai ketä he huijasivat?
a) Kelaa
b) Parkkimittareita
c) Kaupungin palkanmaksuyksikköä

2. Turkua ja koko maata järisytti vuonna 2009 tapaus, jossa miljonäärin tytär kidnapattiin. Kidnappaaja sai lunnasrahat, mutta pudotti niistä osan pyöräntarakaltaan. Mihin?
a) Parkkihallin rampille
b) Kauppatorille
c) Pääpoliisilaitoksen edustalle

3.Vuonna 2007 ryöstettiin Turussa, Suomen Pankin pihalla, rahankuljetusauto. Saaliiksi rosmot saivat 1,4 miljoonaa. Tästä innostuneena he yrittivät seuraavaksi ryöstää rahankuljetusauton…
a) Kaarinassa
b) Paimiossa
c) Liedossa

4. Lakimies Ilpo Härmäläinen katosi 1994. Hänet löydettiin Airistolta 2022. Miten poliisi löysi hänet?
a) Merivirtoja seuraamalla
b) Tekijä oli jättänyt jälkeensä dna:ta
c) Televalvontatietojen avulla.

5. Turussa on vuosikausia huhuttu olevan ”jokituuppari”, sarjamurhaaja, joka tönii humalaisia Aurajokeen hukuttamistarkoituksessa. Mahdollisia uhreja yhdistää…
a)…se että he ovat nuoria naisia.
b) …se että heiltä puuttuu lompakko.
c) …se, että heillä on sepalus auki.

6. Ruben Oskar Auervaara oli turkulainen huijari ja naistenmies. Hänellä ei kuitenkaan ollut noin komeaa nimeä alkujaan. Mikä oli alkuperäinen sukunimi?
a) Jansson
b) Larsson
c) Svensson

7. Vuonna 1927 maata kuohutti murha, joka oli tehty Vartiovuorella. Aiheesta on tehty näytelmäkin Turun kaupunginteatteriin. Mikä sen nimi oli?
a) Kauhea herra H
b) Mahtava rouva X
c) Ihana neiti N

8. Mitä pirtun salakuljetuksessa käytettäviä tarvikkeita ostettiin kieltolain aikaan mm. Wiklundilta?
a) Moottoriveneitä
b) Pirtutorpedon osia
c) Tyhjiä pulloja

9. Mikä oli 1800-luvulla naisten yleisin syy joutua poliisin kanssa tekemisiin?
a) Prostituutio
b) Irtolaisuus
c) Varastelu

10. Missä pidettiin puukkojunkkari Matti Haapojaa?
a) Turun linnassa
b) Lääninvankilassa
c) Kakolassa

Oikeat vastaukset: 1b, 2a, 3c, 4c, 5c, 6a, 7c, 8b, 9c, 10c

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti