Turun kulttuurikuntoilureiteistä vastaava Irina Niemimäki vastasi Turku visan kysymyksiin.
12.06.2020 | Kesälehti - Roope Lipasti

Kuntoa kulttuurista

Kulttuurikuntoilureiteistä vastaava Irina Niemimäki pärjäsi tämän kerran melko haastavassa testissä kohtuullisesti: 7/10.

Kulttuuri on tärkeää mutta niin on kuntoilukin, mistä syystä Turku on kulttuuripääkaupunkivuodesta saakka tarjonnut kaupunkilaisille vasiten suunniteltuja kulttuurikuntoilureittejä.

– Saavat niitä toki turistitkin kiertää, mutta ideana on ollut tarjota nimenomaan kaupunkilaisille vähän uusia näkökulmia kaupunkiin on se sitten historiaa, arkkitehtuuria tai vaikka taidetta. Reittejä on kaikkiaan 13 ja ne vaihtelevat niin sisältönsä kuin raskaudenkin mukaan, kertoo kaupungin kulttuurisihteeri Irina Niemimäki.

Niinpä: esimerkiksi Porrastelua-kierros on pisimmillään 11 kilometriä pitkä ja matkan aikana noustaan 1256 porrasta. Toisaalta löytyy myös ihan tasamaan reittejä, jotka eivät ole edes kovin pitkiä.

– Tietenkin näitä voi mennä myös osissa. Eri reiteistä on tarjolla ihan paperikarttoja – niitä saa esimerkiksi kirjastosta ja matkailuinfoista – aika monet edelleen haluavat sen paperisen version. Kai siinä on sellaista retkeilyn makua kun saa taitella ihan oikeaa karttaa. Ne toki löytyvät myös netistä, Niemimäki sanoo.
*
Irina Niemimäen suosikkireitit:

1. Kulttuurikuntoilijan Ruissalo

Se on tämän kesän uutuus. Reitille voi lähteä mistä tahansa, mutta Kasvitieteellisestä sekä Kansanpuiston kahvilasta saa paperikarttoja. Siinä on kaksi vähän erilaista reittiä, toinen on enemmän kulttuuriin painottuva pitsihuviloineen kaikkineen ja toisessa kierretään enemmän luonnossa, se menee Kuuvannokan kautta. Bonuksena on sellainen uutuus, että jokaiselle rastille on valittu kaksi teemaan sopivaa kappaletta, jotka voi kuunnella kännykästään kun on päässyt perille.

2. Piiloleikki

Tämä on ollut lempparini alusta saakka eli vuodesta 2011. Se on alun perin taiteilija Oona Tikanojan ajatus: hänen johdollaan vajaa 30 lasta teki oman kuvapatsaan. Yleensähän patsaat ovat nimekkäiden taiteilijoiden tekemiä, isoja ja jalustalle nostettuja. Piiloleikki haastaa tämän ajattelun: nämä patsaat ovat pieniä, lasten tekemiä ja piilossa. Mutta yhtä kaikki ne on pronssista valettu. Lapset ovat myös itse saaneet piilottaa ne Rantakadun tietämille. Vihjeinä on ihan sanallisia vihjeitä, koordinaatit tai sitten voi kuunnella lasten itsensä antamat vihjeet netistä.

3. Turku palaa kartalle

Tämä on sellainen perinteinen kierros, joka on saatavana kolmella eri kielellä – kuten monet muutkin kierrokset. Siinä on runsaasti Turku-faktaa sekä kaupungin historiaa. Muun muassa koululuokat käyttävät tätä usein hyväkseen kun heillä on menossa historiassa siihen sopiva kurssi.

Haastattelu: Roope Lipasti

Sarjassa ajankohtaiset ihmiset vastaavat tietovisaan ja antavat menovinkkejä. Turkuvisan kysymykset ja vastaukset löytyvät painetusta Turun Aika -lehdestä. Lehti löytyy jakopisteistä ympäri kaupunkia!

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti