Lampaanhoidosta sukukieliin: Rakkaalla kadulla on teemanimi
Turussa valmistuu vuosittain melkoinen määrä uusia katuja ja niille kaikille pitää keksiä nimi. Sitä työtä tekee nimistötoimikunta, jolle myös kaupunkilaiset voivat antaa omia ehdotuksiaan. Ei niitä kauheasti tule:
-En nyt muista yhtään aihepiiriä, jota olisi otettu suunnittelun pohjaksi kansalaisaloitteen perusteella. Yksittäisiä nimiä, varsinkin muistonimiä, kyllä ehdotetaan, kertoo nimistötoimikunnan esittelijä, kaavoitusarkkitehti Iina Paasikivi.
Viime keväänä tosin tuli kansalaisaloite ”partiolaiset” –aihepiirin käyttämisestä, mutta aloitetta ei ole vielä otettu esille nimistötoimikunnan kokouksessa:
– Ei ole ollut sen tyyppisiä nimettäviä kohteita, johon tällainen aihepiiri olisi sopiva. Se sopisi asuntoalueelle, johon tulee kohtuullisen paljon katuja ja nimettäviä puistoja, Paasikivi kertoo.
Kuten partiolaisesimerkissä nähdään, kaupungin eri alueita nimetään teemoittain, siis esimerkiksi Kuninkojalla pääsee asumaan taiteilijoiden työvälineiden mukaan nimetyille kaduille, vaikka Palettikadulle. Ideana on, että teemojen mukaan nimetyt tiet auttavat hahmottamaan missä päin kaupunkia ne sijaitsevat.
– Nimeämistä koskevat Kotuksen kirjoittamat yleiset sopivaisuussäännöt kielellisestä selkeydestä ja vastaavasta. Katuja ei myöskään nimetä elävän henkilön eikä liikelaitoksen mukaan. Sen lisäksi Turussa suunnitellaan kaikki nimistö kahdella kielellä, mikä ei ole aina ihan yksinkertaista, Paasikivi summaa.
Härkämäisyyksiä ja sotaa
Entä miltä kaupunki siten näyttää kun sitä katsoo nimistön aihepiirikartalta? Aika veikeältä. Eli kun muuttaa voisi katsella hiukan sitä, minkä tyyppiselle asuinalueelle itse sopisi.
Esimerkiksi hyvin pitkäpiimäisten ihmisten kannattaa ehkä suunnata Suikkilan suuntaan, sillä siellä katujen nimistö on paljolti Volter Kilven tuotannosta. Kirjallisuutta on näkyvillä myös Impivaaran suunnalla, jossa on sekä Seitsemän veljestä että Nummisuutarit edustettuna.
Vahvojen tai härkäpäisten ihmisten kannattaa muuttaa Härkämäkeen, koska siellä koko nimistö liittyy härkäkulttuuriin; Ieskadulla tietää kuinka kova maailma on.
Kuorolaulusta kiinnostuneiden kannattaa hakeutua Koivulan tietämille. Sieltä löytyy muun muassa Sävelkuja ja Paussi
Sotaisat ihmiset mennevät Ilpoinen-Ispoinen akselille, joista löytyy aimo annos sotahistoriaa.
Aihepiirit pyritään löytämään alueen ominaispiirteistä, sijainnista tai historiasta. Esimerkiksi viime keväänä nimistösuunnittelussa oli Linnakaupunki-suunnitelman osa Juhana Herttuan puistokadun varrella:
– Ollaan niin lähellä Turun linnaa, että toimikunnan enemmistö piti itsestään selvänä historiallista, juuri linnaan liittyvää aihepiiriä. Toinen mahdollisuus oli ottaa esille tupakkateollisuus, koska alueen keskellä on entinen Rettigin tupakkatehdas, se viimeisin. Tupakan kulttuurihistoriallisesta merkityksestä keskusteltiin, mutta enemmistö jäsenistä piti tupakka-aihetta ”kiusallisena”, Paasikivi kertoo
Paaveja ja Saimaan kanava
Ihan helppoa teemojen keksiminen ei ole. Sen takia nimistötoimikunta mielellään käsittelee asioita useampaan kertaan, sillä lailla saadaan eri näkökulmia esille.
– Se on hyvä, mutta eihän se nopeata ole. Eikä sen pidäkään olla, koska nimien pitäisi olla tarkkaan harkittuja. Nimet pysyvät kauemmin, kuin rakennukset. Paasikivi muistuttaa.
Ja jos palataan vielä niihin teemoihin: Mikäli kokee olevansa hyvin henkistynyt ihminen kannattaa muuttaa Halisiin, sillä siellä saa asua paavillisiin virkoihin liittyvässä miljöössä. Yli-Maarian suunnassa taas pääsee asumaan toisenlaiseen hengellisyyteen suomalaisten metsänhenkien mukaan nimetyillä teillä.
Tiedekin on edustettuna: ylioppilaat ja yliopistolliset virat löytyvät tietenkin yliopiston tietämiltä ja Ylioppilaskylästä. Tähtitiede on edustettuna Iso-Heikkilässä.
Mielenkiintoinen alue löytyy Metsämäen suunnasta, jossa nimistö perustuu Saimaan kanavan sulkuihin! Liekö karjalaisille tarkoitettu asuinalue? Yksi teistä ainakin on Karjalaiskyläntie.
Jos taas näin syksyn kunniaksi haluaa pysyä elämässään ruodussa, kannattaa muuttaa Vätttiin. Siellä on vanha ruotulaitos ja ylipäänsä 1800-luvun sotaväki edelleen voimissaan – nimissä ainakin.
Kaikkein vaatimattomimmille ihmisille suosittelemme Hannunniittua, sillä siellä yksi alue on omistettu peltorikkaruohoille.
Roope Lipasti
Lisää teemanimistä, ks. linkki ohessa.