Lauri Tähkä. (Kuvaaja: Timo Jakonen)
20.02.2015 | Kevätlehti - Kaupungin kosketus

Lauri Tähkä: Lintukodossa Turussa

Lauri Tähkälle Turku on kauniita maisemia ja rauhaa, mutta murretta hän ei ole kahdessa vuosikymmenessä oppinut.

1. Turun saaristo
Se on hieno kaikkina vuodenaikoina. Tykkään etenkin keväästä, koska tänne päin Suomea se tulee niin varhain ja sen mukana myös ensimmäiset muuttolinnut. Minulla on mökki Taivassalossa, joten siellä niitä tulee bongailtua. Tosin viime vuosina olen yleensä ehtinyt sinne vasta syksymmällä, kun on ollut levyn tekemistä ja keikkailua. En ole mikään hifistelijäbongari, mutta kyllä minä nyt lintuja tunnen ja ellen, kirjat auttavat. Se on sellainen rauhoittumisharrastus, vähän niin kuin kalastuskin.

2. Jokiranta
Olen nyt asunut kaupungissa 20 vuotta ja vuosi vuodelta jokiranta on upeampi. Ranta on ilmeikäs ja kaunis, melkein kuin ulkomailla olisi.
Jokirannassa kuultava Turun murre sen sijaan ei ole minuun tarttunut. Lapset tietenkin puhuvat sitä, ja minäkin voin joskus koettaa sitä matkia, mutta ei se oikein onnistu. Minun pohjalaismurteeni on pitkää ja leveää, täällä puhutaan juuri päinvastaisesti. Mutta pidän kyllä Turun murteesta.

3. Ruissalo
Liikunta on aina ollut minulle tärkeää. Jossain vaiheessa juoksin paljon ja silloin niin jokiranta, Urheilupuisto kuin Ruissalokin tulivat erityisen tutuiksi. Olen juossut kaikkiaan seitsemän maratonia, joskin nykyään juoksen vähemmän kun paikat eivät oikein kestä. Maratonit lähtivät siitä, että olen kaikessa sellainen, että jos johonkin ryhdyn niin sitten ryhdyn kunnolla. Tällä hetkellä käyn lähinnä kuntosalilla, jokirannan Elixia on minun paikkani.

4.Lintukoto
Se on vuoden lopulla ovensa avannut putiikki, jonka tuotteet vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Jouluna mentiin joulun hengessä, keväällä taas kevään. Siellä myydään paikallisia designtuotteita ja käsitöitä, kesällä lähiruokaa tai vaikka kotimaista itse tehtyä jäätelöä (haastattelua tehtäessä tuotteitaan esittelemässä oli jäätelöntekijä, joka tosin oli ulkomailta Tampereelta, toim. huom.)
Lintukodon idea lähti oikeastaan Kiss My Turku –kampanjasta. Itselläni on sellainen ajatus, että jos voi auttaa paikallisia taiteilijoita ja käsityöläisiä, niin mielelläni autan. Tiedän että on hankalaa päästä alkuun ellei ole jo valmiiksi suhteita eikä tunne ketään. Kaupunki on ollut tosi rohkea ja valoisa hankkeelle.

5.Fontana
Se on mukava kahvila, jossa olen käynyt vuosia. Tällä hetkellä teemme Lintukodon ja Fontanan kanssa myös yhteistyötä. Nyt esimerkiksi Fontanan seinillä on näyttely: kaikki kultalevyni ovat siellä. Ylipäänsä meillä on Lintukodon kanssa sellainen ajatus, että tehtäisiin yhteisyötä vähän kaikkien kanssa.

6. Tuomiokirkko
Se on hieno paikka. Tai oikeastaan koko se Suurtorin miljöö. Atmosfääri kirkossa on hieno, siellä käyn aina silloin tällöin. Suosittelen.

7. Paattinen
Asun ja tällä hetkellä myös työskentelen Paattisilla. Aikanaan asuin keskustassa, mutta siinä oli se ongelma, ettei pianoa voinut soittaa kerrostalossa yöllä. Sinänsä pyrin työskentelemään kohtuullisen normaalisti: esimerkiksi tänään nousin kuudelta ja aloitin työt seitsemältä. Parhaillaan teen biisejä seuraavaan levyyn. Ilmestymistä en vielä tiedä, pari vuotta siinä koko prosessissa yleensä menee.
Paljon tulee tietenkin käytyä myös Helsingissä ja ympäri Suoma silloin kuin on kiertue. Hurma-albumin jälkeen oli 140 keikkaa. Nykyään kuitenkin yritän tulla aina kun mahdollista yöksi kotiin vaikka joutuisi ajamaan pitkäänkin. Turkuun on kiva tulla.

8. Kauppahalli
Sen uusittu ruokamiljöö on toimiva. Käyn siellä usein lounaalla. Ylipäänsä voi sanoa, että kaupungissa on tosi paljon hyviä ravintoloita, se asia on parantunut viime vuosina.

9. Teatterit
Olen alun perin Vaasassa syntynyt ja Teuvassa asunut. Turkuun tulin töiden perässä. Aloitin ääni- ja valomiehenä Turun Uudessa teatterissa – nykyisessä Linnateatterissa. Se homma tuli ihan musahommien kautta, mutta sittemmin opettelin alaa oppisopimuksella, joskaan en koskaan sitten varsinaisesti sitä tehnyt.

Roope Lipasti
Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti