Piirros: Ulriikka Lipasti


24.02.2012 | Kevätlehti - Liisa Lundell

Lyriikoilla yli Aurajoen

Turun sillat ovat kuuluisampia kuin uskoisitkaan. Kokonainen musiikin maailma pyörii siltojemme ympärillä.

Myllysilta: ”Se koskee, se vainoaa ja vajoaa”
Luomakunta-bändin Silta alta sortuu -biisi on kuin tehty Myllysillalle, josta tuli valtakunnan pikkujulkkis hetkessä. ”Kun löydät uuden kohtalon / saat kaiken huomion / ymmärrän / niin se on.” Biisi jatkuu dramaattisesti sanoin ”tiedän, ketkä murtuu”.
London Bridge is Falling Down -renkutus muistuttaa niin ikään Myllysillan kohtalosta, vaikka nimeen onkin lipsahtanut väärä kaupunki.

Pennisilta: ”Poltettu silta, syvemmälle vajoan”
Turun ensimmäinen silta Pennisilta ylitti Aurajoen Vanhan Suurtorin kohdalta. Se tuhoutui Turun palossa 1827. Sen tuntuu tietäneen myös Happoradio: ”Sahattu on oksa, poltettu silta, syvemmälle vajoan, / etkä sinä ole paikkaamassa nyt, kun palasiksi hajoan.” Foo Fightersin Bridge Burning viittaa tulipaloon ensin kevyesti (”whatever keeps you warm at night”), mutta kuvaa sortumista dramaattisesti. Biisin lopussa kerätään ja levitetään tuhkia sillan polttamisen jälkeen.

Rautatiesilta: “Tie kuljettaa ja sillat kahta suuntaa yhdistää”
”Ei toivo lopu kaipaavilta”, laulaa Anna Eriksson laulaa kipaleessaan Sumujen silta. Se pitää paikkansa Rautatiesillalla. Siellä saa junien lisäksi kulkea kevyt liikenne. Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden väylä oli suljettuna vuodesta 2004 turvallisuussyistä. Uppiniskaiset kansalaiset jatkoivat kuitenkin sillan käyttöä, ja lopulta kansalaisuustottelemattomuus voitti. Ratahallintokeskus ja Turun kaupunki kunnostivat reitin ja silta avattiin kevyelle liikenteelle levennettynä vuonna 2009. ”Askelissa kaikuu muistojen / täällä joka ainut ilta / on yhä mulle kullan arvoinen.” Jep jep.

Kirjastosilta: “I can't forget somehow”
Future Islandin riipaisevan kappaleen Before the Bridgen haluaa kuunnella katsellessa Aurajoen herkän kaunista kulttuurimaisemaa, johon nyt suunnitellaan led-valaistua siltaa. Mielipiteet ovat velloneet puolesta ja vastaan ja alkaneet elää omaa elämäänsä, joten ”I gave you soul and body”-lyriikat sopivat tunnelmaan kuin Föri jokeen.
“And if things had stayed the same / I would have carried you as far as the sky.” Nyyhkis.

Halisten silta: ”Sillan rakennan”
Aurajoen komein koski, Nautelankoski, on kaukana susirajan takana Liedossa. Padottua Halisten koskea voi kuitenkin sanoa hyvällä omallatunnolla kuohuvaksi. Siksi ylittäessä joko kevyenliikenteen siltaa tai isoa Halistenlistaa voi tunnelmoida Kirkan kappaleella Silta yli synkän virran tai Simon & Garfunkelin alkuperäisellä Bridge over troubled waters.
Halistenkosken seudun historia ei kuitenkaan ole lainkaan synkkää. Alue on ollut asuttu jo rautakaudella. Koskesta alettiin ottaa hyöty irti keskiajalla ja paikalla toimi mylly jo 1300-luvulla.

Auransilta: ”Kaiteet tehty on vain mun unelmistain”
Arja Saijonmaa laulaa Sydänten silta -kappaleessaan korkeista kukkuloista: ”Vuorten valtavain taa / sä voit taivaltaa / ei huippua niin korkeaa / jos sydänten siltaa sä käyt kulkemaan.” Laulu viittaa selvästi Auransiltaan, joka on kiireisen kävelijän painajainen. Lähtee sitten luoteeseen Taidemuseonmäkeen tai kaakkoon Kaskenmäkeä ylös, hengästyy niin, että pumppu on pettää. ”Tie kun edessä on / niin tuntematon / kun pääse et ystävän luo” tuntuu lähinnä julmalta pilalta.

Teatterisilta: ”Change your reckless way of livin', cross over the bridge”
Anne Hills kehottaa Cross over the bridge -laulussaan ylittämään sillan ja muuttamaan levotonta elämäntapaa. Oikukkaan menneisyyden voi jättää taakseen, jos käy sillan yli. Tosi rakkauskin löytyy. Kevään tullen tämä on hyvä muistaa siellä Kaupunginteatterin laidalla. Kun ylittää Teatterisillan ja jättää jokilaivojen keskittymän taakseen, houkutukset ainakin vähenevät reippaasti.

Tuomaansilta: ”Look at the stars instead of the dark”
Pink on tehnyt biisin Bridge of Light, joka kelpaa Tuomaansillan nimikkobiisiksi. Sillan yli kulkee sekä autoja että kevyttä liikennettä Helsingintietä pitkin. Pimeällä siltaa valaisevat katulamppujen lisäksi sievät pystytolpat. “That's when love turns nighttime into day / only love can build us a bridge of light.”

Tuomiokirkkosilta: “Ei talvikaan saa virtaa jäätymään”
Katriina Honkasen Silta-kappale sopii tuoreille aviopareille, jotka kävelevät Tuomiokirkosta lähimmälle sillalle ihastelemaan maisemia ja vähän hehkuttamaan onneaan.
"Monet myrskyt siltaa ravistaa / Tulva sitä koettaa irrottaa / Se yhä vain jää paikoilleen." Siltavertausta hyräilemällä ja vuonna 1899 valmistuneella sillalla seistessä voi valaa uskoa rengastuksen voimaan ja sitoutumiseen. Pientä anarkiaa on myös havaittavissa: "Ja jää myös viesti sillan kaiteeseen"

Liisa Lundell

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti