Menestyksen avaimet
TPS on ollut kahdesti peräkkäin jääkiekon SM-liigan runkosarjan kakkonen, mutta meno on molemmilla kerroilla hyytynyt pudotuspeleissä. Onneksi valmennusjohto voi ammentaa urheilun historiasta ainakin kolme oppia, joiden avulla palloseuran väri muutetaan taas kultaiseksi.
Ensimmäisenä tulee tietysti asenne. ”Kipu on väliaikaista, luovuttaminen kestää ikuisesti”, kuten Lance Armstrong – monien muiden tavoin – ikimuistoisesti asian summasi. Lance unohti tosin lauseesta sen osan, jonka mukaan luovuttamisen lisäksi myös kasvuhormonin vaikutukset ovat pitkäaikaisia. Ehkä paras esimerkki kovasta ja tinkimättömästä asenteesta löytyykin Asterix olympialaisissa -albumista, jossa spartalaiset urheilijat ovat niin tiukkoja ja askeettisia, että he syövät lihastakin vain läskin ja oliiveista kivet.
Valmistautuminen on avainasioista toinen. Turun suurin poika Paavo Nurmi voitti Pariisin olympialaisten paahtavassa helteessä käydyn maastojuoksukisan ylivoimaisesti. Ranskalaistoimittajien mukaan Nurmen salaisuutena oli harjoittelu Ruissalon trooppisissa (?) olosuhteissa. Nurmi itse epäili matkalle uupuneiden harjoitelleen huonosti. Lukija voi valita selityksistä uskottavimman, mutta kumpikin versio pitää sisällään sen totuuden, että parhaassa iskussa oleva yleensä voittaa.
Valmistautumiseen kuuluu myös vastustajan ja olosuhteiden tunteminen. Kanadan ja Neuvostoliiton kiekkomaajoukkueet pelasivat vuonna 1972 kahdeksan ottelun sarjan, jossa punakone kohtasi ensi kertaa Kanadan ammattilaiset. Kanada oli tappiolla neljän ensimmäisen Kanadassa pelatun ottelun jälkeen ja joukkue lähetti vakoojansa tutustumaan Moskovan olosuhteisiin. Raportti oli murhaava: wc-paperi on huonoa ja olut pahaa. Ilmeisesti omat pussikaljat ja vessapaperit auttoivat, koska Kanada voitti lopulta sarjan. Toki siihen tarvittiin myös se, että Bobby Clarke taklasi Neuvostoliiton suurimman tähden Valeri Harlamovin sairaalaan sarjan kuudennessa ottelussa. ”Se oli sarjan alentavin hetki”, kommentoi viimeisessä ottelussa 34 sekuntia ennen päätösvihellystä Kanadan voittomaalin tehnyt Paul Henderson yhtä urheilun historian alhaisinta ja likaisinta temppua.
Kolmantena tulee usko. Viime kevään välieräsarjassa tuntui, että sen paremmin fanit kuin pelaajatkaan eivät uskoneet TPS:n pystyvän lyömään Tapparaa. Luodakseen uuden suuruuden ajan TPS:n täytyykin palauttaa 1990-luvulla vallinnut luottamus siihen, että jääkiekko on sittenkin yksinkertainen peli, jossa pelataan ensin runkosarja ja sitten play offisit, joiden jälkeen TPS on mestari. Se sama usko ja uho, joka parhaiten kuvastuu Muhammad Alin sanoissa vuoden 1974 legendaarisen ja monien mielestä odottamattoman Foreman-voiton jälkeen: ”Tämä on teille, jotka sanoitte, että Muhammad Ali on mennyttä. Muhammad Ali on tullut takaisin.”
Mutta mitä, jos kaikista hyvistä neuvoista ja aikomuksista huolimatta kausi päättyy kuitenkin taas pettymykseen? Jos näin käy, niin lohtua ei silloin kannata ammentaa ainakaan UCLA Bruinsin jalkapallovalmentajan Russell Sandersin legendaarisesta kommentista vuodelta 1950: ”Winning isn’t everything. It’s the only thing.”
Teksti: Matti Mäkelä
•
SM-liigan runkosarja alkaa 14.9. klo 18.30 ottelulla TPS-HPK.