25.01.2002 | Elokuva

Mitä todella tapahtui?

Cameron Crowen ohjaama ja osin uudelleen kirjoittama sekä Tom Cruisen tuottama ja tähdittämä Vanilla Sky on cover-versio Alejandro Almenábarin trilleristä Abre los ojos (1997). Elokuva käsittelee halujen, intohimojen ja pakkomielteiden tematiikkaa sekoittaen eri lajityyppejä kuten romantiikkaa, murhamysteeriota ja tieteiselokuvaa.

Tähtikuvalleen uskollisesti Cruise näyttelee onnistujaa, tässä rikasta ja itserakasta mediamogulia. David Aamesin elämä on makeaa ja hänen ympärillään kauniit naiset pörräävät kiusaksi asti, kuten Cameron Diazin esittämä mustasukkainen Julianna. Vasta tavattuaan sattumalta vilpittömän Sofian (Cruisen nykyinen tyttöystävä Penelope Cruz), päähenkilömme uskoo löytäneensä todellisen rakkauden. Ennen kuin onni ehtii alkaakaan, auto-onnettomuus kääntää kultapojan kohtalon pyllylleen.

Loput kaksi tuntia edetään elokuvallisten takaumien kautta ja selvitellään Kurt Russelin esittämän psykiatrin johdolla mitä oikein tapahtui, kuka murhasi kenet ja miksi. Sinänsä nokkela käsikirjoitus sisältää joitakin kiehtovia ajatuksenpoikasia, kuten sen miten käsityksemme onnesta usein ammentavat populaarikulttuurin banaalista kuvastosta. Valitettavasti Vanilla Skyn pohdinnat ajan, todellisuuden, unien ja alitajunnan toisiinsa kietoutuvista kerroksista venyvät loppua kohden aivan liian pitkiksi, eikä lopun huuhaa-ratkaisu tarjoa hämmentyneelle katsojalle toivottua armahdusta. (te)

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti