Piirros: Ulriikka Lipasti


17.02.2023 | Kevätlehti - Roope Lipasti

Muistomerkkipaikkaa arpomassa

Mauno Koiviston syntymästä tulee marraskuussa kuluneeksi sata vuotta, ja Turussa on nyt useampia vuosia mietitty minne ja millainen muistomerkki Manulle laitettaisiin. Työryhmä antanee ehdotuksensa alkuvuodesta, mutta koska marraskuu on vielä kaukana, myös Turun aika tuntee vastuunsa ja esittää omat ehdotuksensa.

Koivistoltahan jäi elämään useita lentäviä lauseita, joten niiden mukaan suunnistaen varmasti löytyy asiaan sopiva ratkaisu tai peräti monta.

1. ”Olettakaamme, että kaikki käy hyvin”

Tämä kaunis ja optimistinen ajatus kuvaa hyvin Koiviston ajattelua ja oli jopa hänen kuolinilmoituksessaan. Turussahan toimitaan paljon samalla filosofialla. Lainaus sopii esimerkiksi jokaiseen kaupungin rakennusprojektiin, eli muistomerkki voisi olla Logomon sillan tietämillä tai vaikka Toriparkissa, sillä tuurilla, toivolla ja oletuksilla on pitkälti seilattu.

2. ”Kyllä se siitä”

Vaalipuheiden loppulause vuodelta 1988 ja ytimekkyydessään sellainen, että ääniä tuli varmasti lisää. Sitaattina tämä näyttäisi viittaavan siihen, ettei muistomerkkiasian päättämisellä ole mikään kiire. Jos h-hetki on 25.11., niin kattellaan, josko vaikka 24.11. tulisi mieleen joku kiva paikka.

3. ”Ei pidä provosoitua, kun provosoidaan”

Koivisto sanoi tämän kuuluisan lauseen 2008 kun Viron silloinen presidentti Ilves muistutti, että Manu ei aikoinaan ollut kovin innoissaan Viron itsenäistymisestä. Oli tai ei, niin ajatus tarkoittaa kuitenkin, että täytyy pysyä rauhallisena ja vakaana tilanteessa kuin tilanteessa. Turussa tällainen paikka voisi olla Tuomiokirkko, siinä se on nököttänyt yli 700 vuotta ja on jopa kallioperustuksella. Manun muistomerkki sopisi hyvin esimerkiksi Kaarina Maununtyttären kappeliin, jos nimi muutettaisiin vaikka Manuntyttäreksi.

4. ”Tarttis tehrä jotain”

Tätä Koivisto käytti usein ja siinä on ehkä mukana turkulaista sarkasmia. Itse lauseesta voisi ehkä päätellä. että Koivisto kuitenkin alkaa itsekin olla jo vähän hermostunut, kun mitään ei tapahdu, joten syytä olisi käydä työhön. Turussa erityisen tärkeä asia, jolle tarttis tehrä jotain, on Funikulaari, joten muistomerkki sopisi hyvin sen läheisyyteen.

5. ”Näyttää siltä, että on mielipidejohtajia, joita muut sitten seuraavat kuin sopulilauma. Tästä lähtien pidän huolta, ettei kukaan selitä ajatuksenjuoksujani – en edes minä itse.”

Sopuleilla viitataan tietenkin toimittajiin. Muistomerkin näkökulmasta vaihtoehtoja on muutamakin. Turun Sanomien toimitalon piha Kauppiaskadulla on ykkösvaihtoehto. Samalla voisi Österbladin tontista tehdä vaikka Manunpuiston. Toinen vaihtoehto voisi olla Biologinen museo, jossa ei ole kyllä sopuleita, mutta muita jyrsijöitä sitäkin enemmän.

6. ”Parempi kolmio kannallaan kuin kärjellään.”

Tässä ollaan Koiviston kryptisyyden ytimessä, mutta luultavasti hän tarkoitti, että hänen muistomerkkinsä tulee sijoittaa KOP-kolmioon.

7. Manu harmitteli joskus myös sitä, kuinka presidentin työkalupakista ei löydy kyllin pientä työkalua.

Pienimmät työkalut, sellaiset joilla ei voi tehdä yhtään mitään, löytyvät Casagranden lelukaupasta, joten siihen näyteikkunaankin muistomerkki sopisi.

8. Lentopallo

Lentopallo oli Manulle tärkeää joten ehkä muistomerkki voisi olla pallo, jota voisi heitellä aina minne milloinkin, jolloin kaikki paikat saisivat hetkellisesti muistomerkin, mikä olisi demokraattista ja sikäli varmasti miellyttäisi Koivistoa.

9. ”Ei pidä heilutella asioita tai asiat alkavat heilutella meitä.”

Koivisto ei pitänyt siitä, että asiat muuttuivat. Niinpä jos asiantila on, että muistomerkkipaikkaa etsitään, jatketaan sen etsimistä.

10. ”Tärkeintä on liike eikä päämäärä.”

Eli sama se nyssi o mihe see muistomerkki laitet…

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti