Jani Rämö tekee työkseen markkinointia ja mediasisältöjä elintarvikealalla sekä toimii osakkaana grillausmausteita ja barbequekastikkeita valmistavassa Miss Klosessa. Harrastuksenaan hän maistelee uusia makuja Syömähommat-sometilin takana. (Kuvaaja: Tuukka Salo)


13.06.2025 | Kesälehti - Emma Sarsila

Näin löydät Turun parhaat ruokapaikat

Juututko aina samoihin ravintoloihin tai ruokiin syödessäsi ulkona? Turkulainen ravintolaharrastaja ei, ja nyt hän kannustaa sinuakin kokeilemaan uutta.

Jani Rämö ei ole aivan tavallinen asiakas ravintoloissa. Hänen ruokansa saattaa päätyä tuhansien silmäparien eteen sosiaalisessa mediassa. Rämö ei kuitenkaan ole tyypillinen sisällöntuottaja – hän lähtökohtaisesti kieltäytyy kaupallisista yhteistöistä.

– Ilmaisen ruoan mukana tulee oletus siitä, että arvostelu on kehuva. Olen suostunut ottamaan ilmaisen lounaan vastaan vain siinä tapauksessa, että olen käynyt ravintolassa jo, ja tiedän ruoan olevan varmuudella hyvää, hän naurahtaa.

Rämö kertoo saavansa hyvän mielen voidessaan auttaa ravintoloita saamaan ansaitsemaansa huomiota. Etenkin monet pienyrittäjät joutuvat taistelemaan kannattavuutensa kanssa, jolloin positiivinen näkyvyys voi olla elintärkeää.

– On tyyppejä, jotka tekevät fantastista safkaa, mutta jäävät huomiotta, koska eivät osaa tehdä sopivan näköistä ikkunaa ravintolaan tai näkyvyys somessa ei ole tämän päivän standardien mukainen.

Seuraajat kiittelevät vuolaasti ravintolavinkeistä, mutta erityisesti Rämön sydäntä lämmittää ravintoloilta saatu palaute.

– Kun kuulee joltakin tuntemattomammalta ravintolalta heidän saaneen asiakkaita takiani, hän kertoo hymyillen.
*
Rämö vie seuraajansa usein sellaisiin ravintoloihin, joihin monikaan ei muuten löytäisi. Mutta miten hän itse löytää nämä paikat?

Uusien ravintoloiden bongailuun hänellä on selkeä sääntö: pidä silmät auki kulkiessasi kaduilla ja selatessasi somea tai ruokalähettipalveluita.

– Kun rupeamme vaimon kanssa tilaamaan jotakin, minulla menee 15-20 minuuttia siihen, että selaan jokaisen avoinna olevan ravintolan. Kun minulle uusi ravintola tulee eteen, alan tutkia sitä tarkemmin.
*
Kun sitten on löytänyt mielenkiintoisen ravintolan ja uskaltautunut ovesta sisään, pitäisi vielä osata tilatakin jotakin, mieluiten herkullista vatsantäytettä. Ennakkoluulottomana testaajana Rämö kertoo usein valitsevansa listalta jotakin sellaista, mistä hän ei ole aiemmin kuullutkaan. Ulkomailla riski on suurempi, mutta hänen mukaansa kotimaassa näin uskaltaa menetellä melko huolettomasti.

– Aika harvoin Suomessa ravintolat tekevät mitään niin eksoottista, että se olisi syömäkelvotonta.

Henkilökunnalta kannattaa myös rohkeasti kysyä suosituksia.

– Jos haluaa mennä helpoimman kautta, pyytää myydyimmän annoksen, ja jos haluaa mennä seikkailullisemmin, kysyy mitä he söisivät.

Erityisen hedelmällistä on, jos onnistuu pääsemään juttusille itse omistajan kanssa. Tällöin kannattaa tiedustella, mistä annoksesta tämä on erityisen ylpeä.

Liian laajat ja useita ruokakulttuureja sekoittavat ruokalistat ovat Rämön mukaan huolestuttavia, sillä niistä nousee epäilys, ettei ravintola ole osannut valita linjaansa. Siispä, mitä suppeampi ruokalista, sen luottavaisempi hän on ruokien laatuun.
*
Rämö kertoo odottavansa innoissaan Turun Vanhaankaupunkiin tänä kesänä avattavia uusia ravintoloita. Hän suosittelee lämpimästi tutustumaan kesän aikana myös Turun Kauppahallin ravintoloihin, vielä kun se on mahdollista. Kauppahalli kun joutuu siirtymään väistötiloihin peruskorjauksen takia lähitulevaisuudessa.

Tutun ja turvallisen vastapainoksi Rämö suosittelee rohkeasti kokeilemaan kaupungin lukuisia maahanmuuttajaomisteisia ravintoloita, joista voi löytää esimerkiksi herkullisia hiiligrillissä grillattuja ruokia – tai aivan uusia makuelämyksiä.

Emma Sarsila
*

Syömähommien suosikit Turussa

• Henkilökohtainen suosikki: Vinossa, Linnankatu 3.
• Lounas: Komppeli, Puistokatu 3.
• Hinta-laatu-suhde: Saigon Sandwich Bakery, Aninkaistenkatu 16.
• Lähi-itä: Ahmad ravintola, Uudenmaankatu 18.
• Meksikolainen: Cafe Chingón, Turun Kauppahalli, Eerikinkatu 16.
• Kiinalainen: Aura Yangtze, Helsinginkatu 15.
• Hampurilainen: Linna burger, Kauppiaskatu 4, Forumin sisäänkäynti.
• Kebab: MH Döner, Turun Kauppahalli, Eerikinkatu 16.
• Paremmin syömään: Kakolanruusu, Graniittilinnankatu 2F.
• Suomalainen pizza: Napoli, Puutarhakatu 20.
• Italialainen pizza: Pizzeria 450°C, Hansakortteli ja Turun Kauppahalli.
• Kasvisruoka: Kuori, Hämeenkatu 8.
• Kotimainen: Mami, Linnankatu 3.
• Sushi: Yami Sushi, Yliopistonkatu 39-41.
• Thaimaalainen: Thai in Town, Humalistonkatu 18.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti