Turun kauppatori. (Kuva: Suomen Ilmakuva Oy / Turun kaupungin kuvapankki)


21.11.2014 | Talvilehti - Roope Lipasti

Nimestä katua

Mistä keskustan kadut ovat saaneet nimensä?

Betaniankatu
Turun kaupunkilähetyksen Betania-työkeskuksen mukaan vuonna 1923 nimetty katu. Kadulla toimii edelleen Betaniasäätiö. Betania on tuttu Raamatusta: se oli Lasaruksen ja hänen sisariensa Marian ja Martan kotikylä. Jeesus teki Lasarukselle ystävänpalveluksen herättämällä hänet kuolleista.

Eskilinkatu

Katu on nimetty Eskil Petraeuksen mukaan, joka oli ensimmäinen Akatemian rehtori 1600-luvulla ja sittemmin Turun piispa. Katoavaista on mainen kunnia, sillä nykyään Eskilistä tulee mieleen parkkitalo.

Humalistonkatu
Sai nimensä 1830 humalatarhojen mukaan. Humalaa kasvatettiin Puolalanmäellä, eli ei nyt sentään ihan Humalistonkadulla, mutta aika lähellä.

Kerttulinkatu
Pyhän Kertun eli Gertrudin mukaan. Hän oli saksalainen pyhimys. Aikanaan kadun tienoilla sijaitsi Pyhän Gertrudin kappeli, majatalo ja hautausmaa ja sieltä myös alkoi Suuri Rantatie, joka nykyään tunnetaan Uudenmaatienä.

Koulukatu
Tuomiokirkon edessä oli koulukatu jo 1600-luvulla, mutta nykyään Koulukatu on Martissa. Se sai nimensä 1879 sinne perustetun kansakoulun mukaan. Tänä päivänä koulu tunnetaan Snellmanin kouluna.

Martinkatu
Martistakin tulee heti mieleen Pyhä Martti, mutta nimi tulee luultavammin Martin Stodiuksesta, joka toimi Turun lukion rehtorina 1640-luvulla sekä myöhemmin Akatemiassa kielten professorina.

Multavierunkatu
Nimi juontaa ainakin 1600-luvulle. Siinä kohdin Aurajoen penger on haperoa ja usein valuu jokeen. Kerran paikalla kävi jopa niin, että kokonainen talo huuhtoutui jokeen kun perustukset pettivät.

Puutarhakatu
Puutarhakatu sai nimensä 1830 eikä siellä tietenkään ole puutarhoja. Alun perin Engel kuitenkin piirsi asemakaavaan sinne muodikkaan englantilaisen puutarhan puuryhmineen ja kiemurtelevine käytävineen.

Rauhankatu
Kyseessä on Haminan rauha vuodelta 1809, jonka jälkeen Suomi liitettiin Venäjään. Katu sai nimensä kuitenkin vasta 1890. Sitä ennen sillä oli ollut napakka nimi Lilla Västra Långgatan eli Vähä Läntinen Pitkäkatu.

Rothoviuksenkatu
Venäläisten nimien poistamisen aikaan 1922 entinen Turun piispa Isaak Rothovius sai Tuomiokirkon viereen ikioman kadun – kuin myös hänen kollegansa Johannes Gezelius.

Sirkkalankatu
Aiemmin Arseninkatu venäläisen kenraalikuvernööri Zakrevski Arsenin mukaan, joka kunnostautui johtamalla pelastustöitä Turun palon aikaan. 1920-luvulla kun venäläisistä nimistä haluttiin eroon, joten keksittiin Henrik Sirkkala –niminen porvari, joka oli asunut tienoilla 1700-luvulla ja nimettiin katu hänen mukaansa.

Sotalaistenkatu
Alueella asui ilmeisesti jo 1500-luvulla Turun linnan huoveja, joiden mukaan katu sai virallisen nimensä. Nimi tarkoittaa siis nykysuomeksi kutakuinkin ”Sotaa käyvien miesten katua”.

Tuureporinkatu
Hassunkuuloinen katu on saanut nimensä Ture Borg –nimisen porvarisherran mukaan, jonka kesäasunto sijaitsi Puolalanmäellä joskus 1760-luvulla. Sittemmin ajat ovat muuttuneet, eikä Puolalanmäellä juurikaan enää ole kesämökkejä.

Ursininkatu
Ursininkatu oli aiemmin Birgerinkatu samannimisen jaarlin mukaan. Vuonna 1953 kadunnimi vaihdettiin SDP:n vaatimuksesta Ursininkaduksi Nils af Ursinin mukaan. Hän perusti Sosialidemokraattisen puolueen 1899.

Vartiovuorenkatu
Vanha nimi, joka on tullut suoraan Vartiovuoren mukaan. Siellä pidettiin aikanaan vartiota vihulaisia vastaan ja jos moisia näkyi, sytytettiin merkkituli, joka näkyi Liedon Vanhalinnaan saakka, jossa oli seuraava vartiopaikka.

Roope Lipasti

Lisää tietoa kadunnimistä: turku.fi >kaavoitus >nimistö. Ks. linkki ohessa.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti