24.05.2013 | Kesälehti - Roope Lipasti

Nitroruisrock

Ruisrokkiin on jo muutamana vuonna pääsyt ilmaiseksi, jos on ollut yli seitsemänkymppinen. Vip-kyytikin tarjotaan: laivalla joelta suoraan rokkenrollin ytimeen.

Yli 70-vuotiaiden ilmaispassi lanseerattiin Ruisrockin 40-vuotissynttäreillä vuonna 2010 – idea toteutettiin festarin ja kaupungin yhteistyönä, sillä ajatus oli nostettu esiin myös kaupunginvaltuustossa (ettei vain olisi sattunut olemaan sen ikäisiä päättäjiä…).

Ruisrockin tiedottaja Lauri Levola kertoo, että vastaava käytäntö on ollut olemassa joillain isoilla ulkomaanfestareilla aiemminkin, Roskildessa esimerkiksi. Ihan Woodstockin veroista vanhusvaellusta ilmainen lippu ei kuitenkaan ole saanut aikaiseksi:
– Yli seitsemänkymppisiä kävijöitä on ollut näiden vuosien aikana joitakin satoja, Levola kertoo.

Retrotärppejä

Tänä vuonna 70 täyttävät ovat syntyneet vuonna 1943. Parikymppisiä he ovat olleet vuonna 1963: se oli Beatlesin läpimurtovuosi ja rautalankarokkikin oli kovaa kamaa.

Festareita ei Suomessa vielä silloin ollut, mutta maailmantähtiä alkoi kuitenkin jo maassa pörrätä. Paul Anka kävi lintsillä 1959, Rolling Stones Yyterissä –65, The Who Kaivopuistossa -66 ja vaikkapa Beach Boys ja Jimi Hendrix Helsingissä -67.

Niin että rokkisukupolvea nämä 70-vuotiaat. Löytyisikö siis kesän esiintyjälistalta bändejä, jotka ammentaisivat heidän nuoruudestaan (no, kaikkihan ne ammentavat, mutta normaalia enemmän)?
Jo vain. Levolan vinkit ovat seuraavat:
– Ruotsalaisen Graveyardin kohdalla on ainakin puhuttu aika paljon retrorokista. Se esiintyy perjantaina. Toinen tärppi voisi olla sunnuntain Gary Clark Jr. jonka kitarointia on verrattu muun muassa Jimi Hendrixiin, B.B. Kingiin, Robert Johnssoniin, John Lee Hookeriin ja herra ties kehen. Sitten tietenkin myös kotimainen von Herzen Brothers on bändi, jonka musiikissa kuuluu 70-luvun proge. Se esiintyy lauantaina.

Ellei tämä riitä, niin mustana hevosena mainittakoon vielä rap-artisti Cheek. Tai ei muuten, mutta jos hän vaikka äityy esittämään teeveestäkin tutun hittinsä ”Puhelinlangat laulaa”. Siis sen, jonka esitti joku Katri-Helena aikoinaan. Se vuosi oli nykyisten 70-vuotiaiden nuoruuden kulta-aikaa: 1964.

Roope Lipasti

Ruisrock 5.-7.7.13

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti