25.05.2012 | Kesälehti - Liisa Lundell

Päivä saaristossa, matti kukkarossa?

Turun saaristo tarjoaa merimatkoja kaikenkokoisille lompakolle. Keltaiset lossit ovat aina ilmaisia, eikä kaikista yhteysaluksistakaan joudu maksamaan.

Karvalakkiluokka: verorahoilla nautittavissa

Föri kuljettaa pennittömät ja herkästi merisairaat ilmaiseksi Turusta Åboon. Matka on hyvää harjoittelua vähän pidemmille lauttamatkoille. Jos on valmis sijoittamaan vähän bensaan (tai uskaltaa liftata), pääsee autolla monien ilmaisten lossien, lauttojen ja yhteysalusten äärelle.

Salmenylityksiä pääsee tekemään muun muassa Paraisten ja Nauvon välillä (Lillmalö–Prostvik) sekä Nauvon ja Korppoon välillä (Pärnäs–Retais). Pisin lossimatka saaristossa on 9,5 kilometrin pätkä Korppoosta Houtskäriin. Kyseinen Galtbyn Kittuisin välinen lauttamatka kestää puoli tuntia.

Itämeri-maisemista voi nauttia pidempäänkin. Yhteysalus M/S Eivor kulkee Nauvon Pärnäisistä Utön saarelle reilussa kolmessa tunnissa. Alus pysähtyy Nötössä, Aspössa ja Jurmossa. Merellinen matkanteko on maksutonta.

Kemiönsaaren maisemista voi nauttia retkellä Hiittisiin. Kasnäsiin asti pääsee autolla vajaassa kahdessa tunnissa. Sen jälkeen voi hypätä ilmaiselle 25 minuutin lauttamatkelle Långnäsiin, Hiittisiin M/S Auralla. Lyhyemmällä lauttamatkalla pääsee Högsåraan, jossa on tunnelmallinen Farmors Cafe.

Kustavista pääsee Iniöön ilmaiseksi M/S Auroralla, joka liikennöi Kannvikin ja Heponiemen välillä kesällä miltei tunnin välein.

M/S Kaita vie matkustajia lukuisiin saariin Rymättylän ympäristössä, kun taas Velkuan Teersalosta aukeaa monien mahdollisuuksien reittivalikoima M/S Kivimolla.

Paraisten Granvikiin ajamalla pääsee yhteysalus M/S Vikenin lähtölaiturille. Ajomatka on vain noin 45 minuuttia Turusta. Vikenillä pääsee esimerkiksi kahvittelemaan Pensarin saareen, jossa on ravintola-, sauna- ja majoituspalveluita.

Bisnesluokka: 5–40 euroa

Turku–Vepsä–Turku -päiväretki kustantaa aikuiselle 14 euroa. Heinäkuussa matkalla pysähdytään myös Ruissalon Saaronniemessä, ja meno pelkästään Saaronniemeen maksaa 5 euroa. Vepsän ja Turun Vaakahuoneen väliä kulkee M/S Lily, M/S Marina tai M/S Kymppi.

Vähän lihavammalle kukkarolle ja autoilevalle sopii päivän roadtripiksi Pieni Rengastie. Toukokuun lopusta syyskuun alkuun M/S Östern liikennöi  väliä Nauvo–Seili–Hanka. Aikuinen maksaa kyydistä 6 euroa. Autolla voi ajaa Turusta Nauvoon ja lopuksi Hangasta Rymättylästä takaisin kaupunkiin. Autopaikka lautalla maksaa 12 euroa lisää.

Joko Iniöön tai Houtskariin matkustanut saaristonystävä saa merimatkan Houtskärin Mossalan ja Iniön Dalenin välillä seitsemällä eurolla. Tähän M/S Antonian kyytiin tulevalle autolle täytyy lunastaa paikka 15 eurolla. Tämä on ainoa Saariston rengastien maksullinen pätkä.

Ensimmäinen luokka: yli 40 euroa

Ruotsinlaivojen päiväristeilyt Turusta Maarianhaminaan ja takaisin maksavat kesäkaudella 24–28 euroa. Jos haluaa syödä, ruoasta saa pulittaa tarjouksesta riippuen suunnilleen saman verran. Ainoa päiväretki, jolla pääsee ostelemaan tax-freenä.

M/S Autere kulkee heinäkuun ja puolet elokuusta arkisin Kaarinasta Seilin kautta Nauvoon ja takaisin. Aikuinen maksaa menopaluumatkasta 44 euroa ja lapsi 30 euroa.

Saariston Loistoreittinä mainostettu päiväretki vie Kasnäsistä Rosalan viikinkikeskukseen,  Bengtskärin majakalle ja takaisin Kasnäsiin. 57 eurolla saa kolme laivamatkaa, lounaan Rosalassa ja sisäänpääsyn ja opastuksen Bengtskärissä ja Rosalassa.

Kasnäsin rannasta pääsee myös Örön linnakesaaren päiväretkelle 55 eurolla. Sotilasalueella liikkuminen on rajoitettua, ja retkiäkin järjestetään vain 15 kertaa kesässä.

Jos kaikki päiväretket tuntuvat kovin edulliselta, aina voi tilata taksiveneen tai charter-purjehduksen. Esimerkiksi Paraisilla Pensarin lähettyvillä taksivenematka maksaa 125 euroa ajotunnilta ja 45 euroa odotustunnilta.

Liisa Lundell

Kaikkien jutussa mainittujen alusten aikataulut löytyvät internetistä.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti