Peppiina Aalto ja Samu Hämäläinen sulkevat työkseen ihmisiä huoneeseen.


01.06.2018 | Kesälehti - Roope Lipasti

Pakohuonepelit ovat aikuisten jännää

Pakohuonepelejä on viime vuosina noussut vähän sinne ja tänne, eikä ihme, sillä ne ovat kiehtovia. Turussa ensimmäinen oli Live Exit Games, jonka ensimmäinen huone avattiin 2014. Tällä hetkellä heillä on kolme erilaista pakohuonetta, kaksi keskustassa ja kaksi Kakolanmäellä, vanhassa vankimielisairaalassa, jonne avautui uusi pakohuone toukokuun alussa.

– Törmäsimme ilmiöön aikoinaan netissä ja innostuimme. Oli mahtava ajatus, että voisi tarjota ihmisille uudenlaista, hauskaa ja jännittävää yhdessä tekemistä, kertoo Peppiina Aalto, joka yhdessä Samu Hämäläisen kanssa on firman takana.

Pakopelin idea on yksinkertaisuudessaan se, että joukkue (pelaajia pitää olla vähintään kaksi) suljetaan huoneeseen, jossa on kaikenlaisia pieniä johtolangantynkiä ja niitä sitten ryhdytään ratkomaan kunnes toivon mukaan tunnin päästä on päästy loppuun ja löydetty huoneen avain. Vihjeitä saa matkan varrella pyytää, jos tuntuu että muuten homma ei etene.

Ja ei: kaupunki ei ole täynnä pakohuoneita, joista tyypit eivät ole päässeet pois. Kyllä sieltä pääsee, vaikkei olisikaan ratkaissut arvoitusta. Ellei pääse ulos määräajassa, se ei haittaa:

– Peliinhän on sisäänrakennettu koko ajan pieniä onnistumisia, kun päästään eteenpäin. Sitä on myös hauska itse pelin järjestäjänä seurata ruudulta, kun näkee kuinka ihmiset osaavat ja keksivät, Aalto miettii.

Yhteistyö tärkeintä

Pakohuoneen suunnittelu kuulostaa mielenkiintoiselta. Aalto ja Hämäläinen lähtevät aina tarinasta liikkeelle:  

– Sen jälkeen sitten mietitään millaisia arvoituksia siellä on. Se on innostavaa työtä. Suurin kiitos tulee lopuksi, kun asiakkailla on hauskaa, Aalto kertoo.

Itse huoneen pykääminen vaatii jonkin verran rakennustaitoa, mutta ennen kaikkea kekseliäisyyttä ja luovuutta:

– Tehtävien pitää olla arvoituksellisia, oivaltavia ja mielenkiintoisia. Ja tarinan jännittävä ja kutkuttava. Kun peliä suunnitellaan ja tehdään, sitä käy useampi testiryhmä kokeilemassa. Tavoitteena on, että saadaan sopivan vaikea: ei liian helppo muttei mahdotonkaan. Suurin osa ei pääse ilman vihjeitä näistä ulos. Mutta on sekin mahdollista, joskin prosentti on hyvin pieni, Hämäläinen kertoo.

Pakohuoneissa käy pelaamassa hyvin monenlaista väkeä. On kaveri-, työ-, polttari- ja eläkeläisporukoita sekä perheitä:

– Meillä on suositusikärajana 12, mutta perheen kanssa on kyllä ollut nuorempiakin. Tämä ei vaadi mitään etukäteistietoa tai valmistelua. Kyse on logiikasta ja luovuudesta, mutta ennen kaikkea yhteistyöstä Ja aina voi pyytää vihjeitä. Ne eivät suoraan anna vastauksia mutta auttavat keskittymään oikeisiin asioihin, Hämäläinen summaa.

Teksti & kuva: Roope Lipasti

INFO
Muita pakohuoneita Turussa: Clu Tku, Fobia, Mysteeri, Mystik, The Escape, Trapped (linkit ohessa).

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti