Toimittaja Yagmur Özberkan rakastaa Turkua. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


01.06.2018 | Kesälehti - Kaupungin kosketus

Radiotoimittaja Yagmur Özberkan muutti 5-vuotiaana Turkista Turkuun ja haluaa asua kaupungissa aina

Parhaat vuodet Pernossa.

1. Runosmäki

Isälläni on ollut oma ravintola Runosmäessä viimeiset 21 vuotta. Se on nimetty pikkuveljeni mukaan, turkkilaista taikauskoa! Sekä minä että sisarukseni ovat työskennelleet perheemme kebab-pizzeriassa.

Monille tulee Runosmäestä ensimmäisenä mieleen pahamaineinen lähiö, mutta perheellämme on ollut siellä parhaat asiakkaat. Luotan heihin ja olen samalla pystynyt rikkomaan omia ennakkoluulojani.

2. Turun Nuori Teatteri (Ursininkatu 4)

Kun olin 9-vuotias, näyttelimme siskoni kanssa Turun Nuoressa Teatterissa kolmisen vuotta. Toimittajan lisäksi yksi lapsuuden haaveammattini oli näyttelijä. Katsoin isäni kanssa pienenä turkinkielisiä uutisia ja ihailin kauniita naisankkureita ja sitä, kuinka he kertoivat uutisia kuin tarinoita. Suomalaiset uutistenlukijat olivat paljon vakavampia.

Teatterin kautta minussa vahvistui luovuus ja rohkeus esiintyä. Nyt aikuisiällä teatteri on alkanut taas kiinnostaa.

3. Perno

En ole asunut Pernossa, mutta kävin Pernon lukion. Valmistuin vuonna 2007, jolloin koulu lakkautettiin. Itse asiassa olen sukunimeni takia historian viimeinen Pernon lukiosta valmistunut.

Lukiovuodet olivat elämäni parasta aikaa. Opiskelijoiden ja opettajien välillä oli mieletön henki. Olin elänyt nuoruuteni vahvasti suomalaisessa ympäristössä, jolloin suomalaisuus oli, hieman kärjistäen, yhtä kuin siniset silmät ja vaaleat hiukset. Lukiossa tapasin ensimmäistä kertaa kunnolla maahanmuuttajataustaisia nuoria. Nämä kaverini herättivät minussa turkkilaisuuden ja tajusin, että on siistiä olla kotoisin Turkista!

4. Oma koti

Olen nyt asunut Suomessa 25 vuotta ja miettinyt, mitä suomalaisuuteen kuuluu. Oma koti, mökki ja perunamaa -tyylisesti oman asunnon hankinta oli ollut kauan unelmana.

Asuntoa varten kävimme lainaneuvottelussa, jossa saamastamme eriarvoisesta kohtelusta uutisoitiin mediassa laajasti. En voinut uskoa sitä. Olemme Mahadura & Özberkan -radio-ohjelmassamme käsitelleet paljon eriarvoisuutta, ja nyt tuntui, ettei minulla olisi oikeutta omaan kotiin.

Kun lopulta teimme asuntokaupat, olo oli mahtava. On upeaa herätä ajatellen, että koti on omin käsin remontoitu. Se on tärkein paikka tällä hetkellä!

5. Aurajoki

Aurajoki on ehdottomasti Turun sydän. Käyn likkakavereideni kanssa jokirannassa paljon lenkkeilemässä. Ihana kesäilta Tintån terassilla, tapaslautanen ja lasi viiniä – ah!

Nyt, kun olemme tehneet radio-ohjelmaa Yle Puheella kaksi vuotta, huomaan, kuinka ihmiset tunnistavat minut Turussakin. Kerran esimerkiksi nuori mies pysäytti kadulla ja kehui ohjelmaamme.

6. Kauppatori

Rakastan käydä kesäisin kauppatorilla. Kun olin nuori, kävimme äitini kanssa usein torikahvilla. Nykyään se, kumpi ehtii ensin bongata kahvilan saapuneen torille, ilmoittaa heti toiselle.

Käyn joskus hedelmä- ja kasvisostosten lomassa myös yksinäni kahvilla: istun eläkeläisten keskellä ja kuuntelen, mitä he höpöttelevät. Joskus alan itsekin jutella tuntemattomien kanssa.

7. Rautatieasema (Ratapihankatu 37)

Turun rautatieasema elää koko ajan, siellä on paljon tarinoita.

On ihanaa käydä Helsingissä Yleisradiossa töissä ja kulkea junalla. Nykyään rautatieaseman kioskin myyjä tietää, mitä aamuisin ostan – ei tarvitse sanoa kuin huomenta.

En osannut aiemmin unelmoida omasta radio-ohjelmasta, mutta nyt meillä on toimittaja Susani Mahaduran kanssa sellainen, vielä nimillämme varustettuna. Sosiaalinen paine pääkaupunkiin muuttamisesta on kova. Kun ostimme asunnon Turusta, ihmiset ihmettelivät, että nyt en ainakaan muuta Helsinkiin.

Rakastan Turkua, en lähtisi täältä, vaikka revittäisiin! Miksi kaiken pitää keskittyä Helsinkiin, kun meillä on näin upea kaupunki?

Haastattelu: Ellinoora Sandell
Kuva: Timo Jakonen

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.

INFO
Mahadura & Özberkan Yle Puheella torstaisin klo 13.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti