Paskin vuosi ikinä?
Vuosi 2020 saattaa tuntua kamalalta vuodelta, mutta pientähän tämä on moneen aikaisempaan verrattuna.
1. Jääkausi
Vuodet 120000 – 10 000 olivat Turussa hankalat kun oli kahden kilometrin jääkuori koko kaupungin päällä. Kukaan ei kuitenkaan valittanut.
2. Vuosien 535-536 Fimbul-talvi
Skandinaavisessa mytologiassa Fimbul-talvella tarkoitetaan kolmen vuoden ajanjaksoa jolloin on pelkkää talvea. Tällainen kärsittiin 500-luvun alussa, kun ilmasto kylmeni hetkellisesti, luultavasti tulivuorenpurkauksen seurauksena. Ei ollut mukavaa silloin Aurajoen rannoillakaan – täällä kuitenkin siihen aikaan oli jo kohtuullisen vilkasta meininkiä, mistä kertovat esimerkiksi lukuisat hautalöydöt.
3. Kirotut juutit
Tanskalaiset kävivät hävittämässä Turkua useaankin otteeseen. Yksi ikimuistoisimmista oli vuonna 1522, kun juutit pitivät Turun linnaa hallussaan Kustaa Vaasan joukkoja vastaan. Kun tanskalaiset saivat vahvistuksia, Kustaa pakeni mutta sytytti kaupungin palamaan mennessään. Tanskalaiset vielä tämän jälkeen ryöstivät kaupungin ja veivät mukanaan kalleuksia mm. tuomiokirkosta.
4. Isoviha
Isovihan aikaan (1713-1721) venäläiset terrorisoivat maata, tappoivat ja kiduttivat ihmisiä ja pitivät Turkua yhtenä asemapaikkanaan. Isovihan myötä kaupunkiin saatiin myös ruttoepidemia, jonka seurauksena kolmannes väestöstä kuoli – 2000 henkeä. Kaupunkiin tulijat määrättiin silloin kuuden viikon karanteeniin ennen kuin he saivat luvan tulla kaupungin porttien sisälle.
5. Nälkävuodet
Suuret nälkävuodet (1866-1868) karsivat väestöä suurella kädellä koko maassa. Pelkästään Turussa menehtyi 1 500 ihmistä. Suurin yksittäinen tappaja oli pilkkukuume, jolle aliravitut olivat alttiita uhreja. Tähän tautiin kuoli 388 turkulaista.
6. Rutto
Ruttoepidemioita on Turussa ollut monia, pahin oli isovihan aikaan, mutta esimerkiksi vuonna 1657 rutto riehui kaupungissa ja kaupunkilaisista kuoli ainakin 240. Tautia häädettiin hyväksi havaitulla tavalla polttamalla katajaa sekä savustamalla vaatteita. Ruumiit kannettiin pois joka päivä kello kolmen ja neljän välillä ja sen jälkeen piti palata heti kotiin kuolemanrangaistuksen uhalla.
7. Kolera
Koleraa on kärsitty usein, esimerkiksi vuosina 1831, 1848 ja 1853 – noihin epidemioihin kuoli yli 7 000 ihmistä. Muistona niistä Itäharjulla on edelleen kolerahautausmaa.
8. Turun palo
Turku on palanut lukuisia kertoja, mutta vuoden 1827 palo on jäänyt historiaan. Lähes koko kaupunki tuhoutui, 2543 rakennusta ja rakennelmaa. Henkilövahinkoja ei tosin tullut paljon, vain 27 ihmistä menehtyi, loukkaantuneita oli pari sataa.
9. Sisällissota
Turussa oli vuonna 1918 varsin rauhallista verrattuna moneen muuhun paikkaan, mutta yhtä kaikki Sirkkalan vankileirillä vuoli 176 ihmistä. He kuolivat tauteihin, yksi teloitettiin.
10. Talvisota
Turku oli sodan aikana Suomen toiseksi eniten pommitettu kaupunki. Pommeja putosi melkein 4500 kappaletta ja ilmahälytyksiä oli 126. Puolen sataa ihmistä kuoli ja yli 300 rakennusta tuhoutui kokonaan tai osittain, muun muassa Turun linna koki kovia.
11. 1960-70 luvut
Turkua purettiin sellaisella vimmalla ettei edes pommituksissa saatu aikaiseksi yhtä pahaa jälkeä.
12. 1980-luku
Sinänsä ei tapahtunut mitään hirveää, mutta Bocart & Companyn poikien tukat aiheuttivat ahdistusta.
13. 2020 Korona
Ensin oli vuoden 2019 syyskuussa alkanut marraskuu, sen jälkeen talvi ei tullut ja lopuksi suljettiin kaikki. Lisäksi kevät oli kylmä ja kaikki saivat potkut, kesä peruutettiin ja kuolleitakin tuli muutamia: Varsinais-Suomessa oli toukokuun loppuun mennessä kuollut koronaan viitisentoista ihmistä
Roope Lipasti