Pekka Hyysalo on paljasjalkainen turkulainen. (Kuvaaja: Timo Jakonen)


31.08.2018 | Syyslehti - Kaupungin kosketus

Pekka Hyysalo nauttii turkulaisista kävelyreiteistä

Entisen freestylehiihtäjän, nykyisen FightBack-keulakuvan parhaat muistot kulkevat Heidekeniltä Hirvensaloon

1. Heideken (Sepänkatu 3)

Olen syntynyt Heidekenillä vuonna 1990, joten olen täysin aito turkulainen. Synnytyssairaala on ehdottomasti listallani. Pikkuveljeni syntyi kolme vuotta myöhemmin ja hänkin Heidekenillä (sairaala sulki ovensa vuonna 1995).

Asuimme elämäni kolme ensimmäistä vuotta jokirannassa, Teatterisillan kupeessa. Sitten muutimme Satavan saarelle, jossa asuin nuoruuteni.

2. Hirvensalon hiihtokeskus (Kakskerrantie 111)

Laskettelurinteellä on tullut vietettyä aika monta päivää ja iltaa – joskus jopa yötäkin.

Aloitin laskettelun noin 7-vuotiaana. Jos ollaan ihan rehellisiä, Hirvensalon rinne ei ollut kovin hyvä laskea. Mutta kyllä siinä kehittyi, kun hinkkasi päivät pitkät lyhyttä laskua edestakaisin.

3. Kakskerran koulu

Kävin alakoulun Kakskerrassa, siellä oli hyvä meininki. Vähän oppilaita ja mukavat opettajat. Lempiaineeni oli liikunta, joten pidin paljon koulun urheilu- ja koriskentästä sekä pururadasta (Kakskerran koulu purettiin vuonna 2013).

Yläkoulun kävin Luostarivuoressa englannin kieliluokalla. Olin hyvä englannissa, ja kieli luistaa edelleen ”pretty well”.

4. Hirvensalon skeittiparkki (Kakskerrantie 75)

Ylikylänpuiston monitoimikentällä hengailtiin nuorena paljon. Skeittasin hieman ja luistelin parkilla temppurullaluistimilla, joiden liikkeissä on samaa kuin freestylehiihdossa.

Meillä oli kavereiden kanssa oma rytmiryhmä, jonka kanssa menimme minne halusimme, tai ainakin yritimme mennä.

Suurin osa lapsuudenkavereistani on muuttanut töiden perässä pois Turusta. Minulla ei kyllä ole haaveissa asua missään muualla.

5. Halistenkoski

Olin yli kymmenen vuotta sitten Halistenkoskella kesätöissä apupoikana. Vuokrasin kanootteja, myin kalastuslupia. Tein kaikkea, mitä muut eivät ehtineet.

Siellä tuli kalastettua mahtavissa maisemissa, mutta en saanut mitään mainittavaa saalista. Ei lohta, eikä taimenta.

6. Föri (Läntinen Rantakatu 47)

Muutin vuonna 2012 ensimmäiseen omaan asuntooni lasketteluonnettomuuden jälkeen. Asuin ”täl puol jokkee”, joten kun tulin käymään about joka päivä keskustassa, pyrin käyttämään Föriä.

Nykyään asun tyttöystäväni kanssa Kakolanmäellä, joten lähin ruokakauppani on Föri-matkan päässä.

7. Ravintolat

On pakko nostaa esiin jokirannan ravintolat, erityisesti Förin ympäristöstä. Olen kasvissyöjä, joten suosikkini on Rantakertun lohihampurilainen salaatilla.

Viime vuosien aikana olen alkanut syödä hyvin terveellistä ja ravinnerikasta ruokaa – pysyy hyvä fiilis sekä mielessä että kropassa.

Surf Shack Turku -ravintolan omistaja on britti, joten hänen kanssaan pääsee puhumaan hyvää englantia.

8. Liikuntakeskus Alfa (Raunistulantie 15)

Vuosia sitten kävin Alfassa hyppimässä trampoliinilla. Se auttoi kehonhallinnassa.

Vuoden 2010 onnettomuuden ja vammautumisen jälkeen olen hikoillut paljon keskuksen crossfit-salilla.

Liikun viikossa 15-30 tuntia, riippuen tietenkin Fightback-esiintymisistäni.

9. Kakolanmäki

Oma koti kullan kallis. Kakolanmäki on mahtava miljöö asua.

Parasta on Linnankadulta nouseva serpentiinihiekkatie. Sen vieressä kulkee rappusia pitkin lyhyempi ja suorempi reitti, jota tyttöystäväni haluaa usein mennä. Itse tykkään jolkotella pujottelevaa hiekkatietä ylös, vaikka se onkin paljon hitaampaa.

10. Urheilupuisto

Syksyisin suuntaan ehdottomasti Urheilupuistoon. On todella jees kävellä Karikon lenkkiä ja tehdä nurmikentällä harjoituksia oman kehon painolla.

Onnettomuuden aiheuttaman aivovamman jälkeen en pystynyt tekemään mitään. Opin kovalla työllä kävelemään uudelleen, juosta en osaa vieläkään kunnolla.

Koko maailmankatsomukseni on muuttunut: näen nyt paljon selvemmin, miksi esimerkiksi kävelykykyä voi arvostaa ja miten mahtavaa on, että saa liikkua ulkona. Siksi halusin vuonna 2014 aloittaa FightBack Run -juoksutapahtuman järjestämisen. Tänä vuonna tarkoitukseni on kulkea puoli maraton.

Haastattelu: Ellinoora Sandell
Kuva: Timo Jakonen

Kaupungin kosketus -sarjassa ihmiset ja Turku kohtaavat.

INFO
FightBack Run 1. syyskuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti