Piirros: Ulriikka Lipasti


30.08.2013 | Syyslehti - Matti Mäkelä

Pelastus vai perikato?

Kai Suikkasen edellinen jakso TPS:n peräsimessä päättyi vuoden 2010 jättiyllätyksenä tulleeseen ja kaupungin sekoittaneeseen mestaruuteen. Viimeiset kolme kautta TPS on taas rämpinyt sarjan häntäpäässä. Onko Suikkasesta pelastajaksi toista kertaa vai paljastuuko hän vääräksi profeetaksi? Mobile tarjoaa kaksi vaihtoehtoista käsikirjoitusta ensi kaudelle.

Käsikirjoitus 1: Suikkanen on pelastaja

Pelastajan tunnusmerkit: Pelastaja tulee yleensä köyhistä ja vaatimattomista oloista, mutta osoittaa ihmeteoilla tai muilla poikkeuksellisilla kyvyillä erikoislaatuisuutensa. Pelastaja kohtaa epäilyksiä ja pilkkaa, mutta jatkaa sinnikkäästi esteistä ja vastoinkäymisistä välittämättä kohti päämääräänsä johdattaen lopulta kaikki häneen uskovat luvattuun maahan.

Tunnettuja pelastajia: Jeesus Nasaretilainen, Robin Hood, Luke Skywalker

Suikkanen pelastajana: Kausi alkaa vaikeasti. TPS häviää suurimman osan alkukauden otteluistaan. Yleisö katoaa katsomoista ja Turun Sanomien yleisönosastossa ja nettien keskustelupalstoilla Suikkasta tituleerataan menneeksi suuruudeksi, jonka valmennusmetodit ovat auttamatta aikansa eläneitä ja nykypäivän kiekkomaailmaan sopimattomia. Erään mielipiteen mukaan Suikkasen äijämäisyys yksinkertaisesti pelottaa nykypäivän nuoria hipsterikiekkoilijoita.

Lopulta TPS pääsee niukin naukin pudotuspeleihin, missä joukkueen peli ihmeenomaisesti loksahtaa kohdalleen. TPS kaataa säälipleijareissa Kärpät, puolivälierissä JYPin, välierissä HIFK:n ja finaalissa KHL-liigaan siirtyvän Jokerit häviämättä otteluakaan.

Suikkanen julistetaan Jumalaksi ja häntä pilkanneet häpeävät, repivät nuttunsa ja sirottelevat tuhkaa päälleen.

Käsikirjoitus 2: Suikkanen on väärä profeetta

Väärän profeetan tunnusmerkit: Väärä profeetta täyttää aluksi kaikki kannattajiensa toiveet ja selättää helposti eteen tulevat vaikeudet. Hän näyttää liian hyvältä ollakseen totta, koska hän on liian hyvää ollakseen totta. Lopulta lupaukset osoittautuvat katteettomiksi, kaikki saavutettu menetetään ja päädytään alkutilannetta paljon suurempaan surkeuteen.

Tunnettuja vääriä profeettoja: Adolf Hitler, Vladimir Lenin, Jim Jones, Pahan Imperiumin keisari

Suikkanen vääränä profeettana: Sarjakausi lähtee käyntiin upeasti. TPS voittaa 15 ensimmäistä otteluaan ja on kauden puolivälissä ylivoimaisempi kuin yksikään joukkue aiemmin SM-liigan historiassa. Turussa pohditaan olisiko TPS:n tasoisen joukkueen oikea paikka sittenkin KHL tai jopa NHL.

Sarjakauden loppupuolella TPS:n kone alkaa yskiä ja tappioita kertyy. Loistavan alkukauden ansiosta joukkue voittaa kuitenkin runkosarjan ja Suikkanen vakuuttaa kaiken olevan kunnossa pudotuspelejä varten. Hirvittävä totuus paljastuu puolivälierissä. Alkukauden menestys on perustunut liialliseen harjoitteluun ja kunnon täydelliseen väärin ajoittamiseen. Lisäksi liikkuu huhuja dopingin käytöstä, mutta niitä ei pystytä todistamaan. Joka tapauksessa joukkue on tärkeimpien pelien alkaessa sekä fyysisesti että psyykkisesti poikki. SaiPa tiputtaa TPS:n jatkosta suoraan neljällä voitolla yhteismaalein 23-2.

Turku vajoaa suruun ja synkkyyteen. Suikkanen muuttaa Kongoon.

Tarinoissa – valitettavasti harvemmin tosielämässä – apu saapuu kuitenkin, kun hätä on suurin. Englantilaisen Arthur-legendan mukaan taistelussa kaatunut myyttinen kuningas lepää Avalonin saarella, mistä hän herää hätiin, kun Englanti häntä kaikkein kipeimmin tarvitsee. Samalla tavalla kaukana Aasian perukoilla elelevä kiekkovalmentaja kuulee Turun hädästä ja kiiruhtaa kotiin. Näin Hannu Jortikasta tulee vielä kerran TPS:n valmentaja, hän saa lempinimen Vladivostokin Viisas ja johdattaa joukkueensa jälleen kerran kolmeen peräkkäiseen mestaruuteen.

Matti Mäkelä

Liigakauden ensimmäinen kotiottelu TPS-Ässät pelataan Turkuhallissa lauantaina 14.9. klo 17:00.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti