Hitleriä esittävä Bruno Gantz valmistautui rooliinsa muun muassa kuuntelemalla ääninauhaa, joka äänitettiin salaa Mannerheimin 75-vuosissyntymäpäivillä kesäkuussa 1942.


28.01.2005 | Elokuva

Perikato

Saksan vuoden 2005 Oscar-ehdokaselokuva on Oliver Hirschbiegelin Perikato, joka kertoo Hitlerin kolmannen valtakunnan viimeisistä päivistä.

Huhtikuussa 1945 Fürerin peli alkaa olla pelattu, mutta hän ei lähimpine uskottuineen suostu jättämään Berliiniä. Natsien ylin johto sulkeutuu bunkkeriin mukanaan Hitlerin yksityissihteeri Traudl Junge, jonka muistelmiin elokuva osittain perustuu. Viimeisten tuntien aikana Hitler ja Eva Braun vihitään, he tekevät kaksoisitsemurhaan ja ruumiit poltetaan. Monet muutkin päätyvät itsemurhaan ja Magda Gobbels myrkyttää kuusi lastaan ennen kuin he miehensä kanssa tappavat itsensä.

Kuriositeettina mainittakoon, että Hitleriä esittävä Bruno Gantz valmistautui rooliinsa mm. kuuntelemalla Suomen yleisradion arkistossa olevaa 11-minuutin ääninauhaa, joka on maailman ainoa Hitlerin yksityispuhetta tallentanut nauhoite. Se äänitettiin salaa Mannerheimin 75-vuosissyntymäpäivillä 4.6.1942. (ae)

Perikato, ensi-ilta perjantaina 28. tammikuuta – Kinopalatsi 6.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti