Presidentintekijät nostaa valokeilaan etenkin Kokoomuksen puoluesihteerin, kampanjapäällikkö Taru Tujusen. (Valokuva: Helsinki-filmi/Tuukka Temonen)


14.03.2014 | Elokuva-arvostelu

Presidentin tekoa tallentamassa

Tuukka Temosen dokumenttielokuva Presidentintekijät on monella tavalla kiinnostava elokuva. Sauli Niinistön presidentinvaalikampanjan kahdesta kierroksesta kertova, kansainvälisiä esikuvia (mm. Bill Clintonin kampanjasta tehty War Room) noudatteleva elokuva keskittyy kandidaatin sijasta kampanjatyöryhmän työsarkaan, se nostaa valokeilaan etenkin Kokoomuksen puoluesihteerin, kampanjapäällikkö Taru Tujusen.
 
Ennen ensi-iltaa ilmenneissä, rutkasti julkisuutta saaneissa erimielisyyksissä Temosen ja kampanjaväen näkemykset ovat eronneet mm. sen suhteen mistä aikanaan suusanallisesti kuvausluvan saaneen dokumentin tulisi kertoa.
 
Valmiin elokuvan aihe, rakentamalla rakennettu konservatiiviehdokkaan vaalijulkisivu ja sen rakentajien eli kokoomuksen kampanjaväen määrätietoisuus, ammattitaito ja kursailematon suoruus muodostavat paradoksaalisuudessaan raikkaan, avoimuudessaan hyvin modernin ja maamme poliittisten taustojen kuvaamishistoriassa myös ainutlaatuisen yhdistelmän. Elokuva kuvaa näin laajemminkin aikamme ”ilmiöiden” millimetrien tarkkuudella simuloitua ”aitoutta” ja niitä keinoja, joilla osto- ja äänestyspäätöksiimme vaikutetaan.
 
Jos kokoomuslaisilla olikin huoli siitä, että elokuvasta ei tullut sellaista edustuksellista dokumenttia joka heillä kullakin alunperin oli mielessään, on selvää, että tuli jotain parempaa. Nyt me näemme, että ainakin Kokoomuksella on ydin,  jossa asiat nähdään ja sanotaan niin kuin ne ovat. Se puree nykyaikaiseen ihmiseen sata kertaa paremmin kuin ilmainen vaaliheijastin.
 
Kuka tietää, ehkä Temosen hyvin hengittävä ja näkemyksellisesti toteutettu elokuva asettaa uusia haasteita myös tuleville vaalikampanjoille. Sekös meitä kaikkien puolueiden samannäköiseen, kampanjoinnin vuoksi käytyyn kampanjointiin kyllästyneitä ilahduttaisi. (ae)

MOBILE (4/6)

Presidentintekijät, ensi-ilta Turun Kinopalatsissa perjantaina 14. maaliskuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti