Dokumenttielokuva kertoo rovaniemen narkomaanien elämästä.


02.04.2010 | Elokuva

Reindeerspotting – pako joulumaasta

Rovaniemen narkomaanien kovien huumeiden ja rikosten ympärillä pyörivästä elämästä kertovan dokumenttielokuvan materiaali on kuvattu vuosituhannen alkupuolella, mutta vasta viime vuonna materiaali sai muotonsa valmiina elokuvana. Nimi Reindeerspotting – pako joulumaasta viittaa Danny Boylen ohjaamaan elokuvaan Trainspotting (1996) ja tietysti Rovaniemeen.

Juonellisesti elokuvan punainen lanka on päähenkilö Janin pako Rovaniemeltä Eurooppaan. Pääseekö hän irti aineista? Onko uuden elämän alkuun pääseminen mahdollista?

Ohjaaja-käsikirjoittaja Joonas Neuvonen hengaili itsekin kuvaamassaan porukassa, ja materiaali on sen mukaista: ainutkertaista, aitoa ja kaunistelematonta.

"Janin ja muitten kanssa sovittiin, että tehdään elokuva, missä ei ole ylhäältä katsovaa moralismia vaan oikeaa meininkiä meidän näkökulmasta", sanoi Neuvonen Helsingin Sanomien maaliskuisessa haastattelussa.

Elokuva esitettiin yleisölle jo Tampereen elokuvajuhlilla nyt maaliskuussa. Julkinen keskusteluus siitä on ollut toistaiseksi melko vähäistä, nähtäväksi jää muuttaako teatterilevitys tilannetta.

Valtion elokuvatarkastamo suhtautui dokumenttiin ankarasti, se sai huumemyönteisyyden takia K-18-ikärajan. (tj)

Reindeerspotting – pako joulumaasta, ensi-ilta perjantaina 9. huhtikuuta – Kinopalatsi.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti