Tatu (Antti Holma) ja Patu (Riku Nieminen) saapuvat joulun alla Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä Veeraa (Eedit Patronen). (Kuva © Dionysos Films)


25.10.2016 | Elokuva-arvostelu

Outolan pojat isolla kirkolla

Aino Havukaisen ja Sami Toivosen palkitut lastenkirjahahmot, veljekset Tatu ja Patu ovat seikkailleet yhteensä kahdeksantoista Tatu ja Patu -kirjan sivuilla jo vuodesta 2003. Onkin kohtuullista, että Outolan kulttuurilähettiläät ilmiintyvät nyt myös elokuvaversiona.

Rike Jokelan ohjaama ja Aino Havukaisen käsikirjoittama Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! kertoo siitä, mitä tapahtuu, kun Tatu (Antti Holma) ja Patu (Riku Nieminen) saapuvat joulun alla Helsinkiin tapaamaan ystäväänsä Veeraa. Harmi vaan, että Veera ei jouluruuhkan takia ehdi ajoissa rautatieasemalle ystäviään vastaan. Joulun valmistelusta innostuneet outolalaisveljekset lähtevät keskenään kaupungille ja siitäkös sekametelisoppaa syntyy. Onneksi määrätietoinen Veera (filmaattinen Eedit Patronen) tuntee ystäviensä tavat läpikotaisin ja lopulta koittaa onnellinen jälleennäkeminen.

Tatujapatumaisesti sanontoja sekoitteleva ja konventioita kääntelevä, paikoin varsin nopea dialogi paitsi hauskuuttaa, myös herkistää kuuntelemaan tarkemmin. Päähenkilöiden esittäjät Holma ja Nieminen eivät tee esittämistään hahmoista korostetusti lapsia saati mielikuvitushahmoja, sen sijaan he käyttäytyvät ja reagoivat ihan normaalisti, vaikkakin tietysti vähän erikoisesti. Mikä taas korostaa sitä, että joko ihan oikeasti mitään Outolaa ei ole olemassakaan tai sitten me olemme kaikki alkujaan sieltä lähtöisin.  Lämminhenkisen rymistelyelokuvan ydinviesti onkin suvaitsevaisuus, toisten kuunteleminen ja  kunnioittaminen sellaisina kuin he ovat.  

Tähdet 4/6

Teksti: Anna Eloaho

Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Ensi-ilta Turun Kinopalatissa keskiviikkona 19. lokakuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti