Sarvipäinen ja siivekäs Maleficent (Angelina Jolie) on hyvän ja pahan symbolista kuvastoa yhdistävä hahmo. (© 2019 Disney Enterprises, Inc. All Rights Reserved.)


18.10.2019 | Elokuva-arvostelu

Siivekäs sotasankari

Yhteen ikonisimpaan Disney-pahikseen, Prinsessa Ruususen pahaan kummitätiin keskittynyt Disney-elokuva Maleficent – Pahatar (2014) oli onnistunut fantasiaelokuva. Se oli Disneytä parhaimmillaan, hyvässä ja pahassa. Visuaalisuus yhdistyi emotionaallisen koukun sisältävään juoneen, jossa paha osoittautuikin hyväksi. Sarvipäinen ja siivekäs Maleficent (Angelina Jolie) oli vaikuttava hyvän ja pahan symbolista kuvastoa yhdistävä hahmo.

Nyt hahmolle on kirjoitettu jatkoa. Jatko-osa Maleficent 2: Pahan valtiatar jatkaa viiden vuoden kuluttua edellisen elokuvan tapahtumista. Ihmisprinsessa Aurora (Elle Fanning) hallitsee Moorsin keijumaata Maleficentin valtuuttamana ja valmistelee häitään prinssi Filipin kanssa. Nuoripari vannoo ihmisten ja moorsilaisten rauhallisen rinnakkaiselon nimiin.  Ihmisten puolelta lietsotaan kuitenkin eripuraa ja pelkoa Maleficentia kohtaan. Taistelu ihmisten ja ei-ihmisten välillä alkaa taas ja satuelokuva muuttuu sotaelokuvaksi, kun Maleficent ottaa yhteen Filipin äidin (Michelle Pfeiffer) kanssa.

Maleficentin toisesta tulemisesta puuttuu ensimmäisen elokuvan maagisuus. Hyvän ja pahan symboliikkaa tutkaillut ote on lentänyt romukoppaan, nyt mitellään voimassa ja volyymissa. Keijumaailman visuaalinen runsaus on paikoin toteutettu niin tiheänä, ettei metsää näy puilta. Elokuvaa katsoessa on kuitenkin pakko ihailla Disney-elokuvien kykyä ja taitoa hyödyntää intertekstuaalisia viittauksia niin Disney-maailmaan kuin muuhunkin populaarikulttuuriin.  Katsoja hurmataan hänen omalla kompetenssillaan poimia viitteitä.

Angelina Jolielle ja ihmishahmoiselle korpille (Sam Riley) on kirjoitettu nasevaa dialogia, joka ilahduttaa, mutta samalla myös alleviivaa Jolielle pelattua elokuvan suurimman, kauneimman, vahvimman ja hauskimman paikkaa. Ratkaisevassa taistelukohtauksessa Maleficentin lajitoverit, muut tummat haltiat kuvataan varpusparvena, kun itse Maleficentin yksittäinen siivenisku on koko elokuvan alkupuolen jyrisyttänyt elokuvasalin penkkiä niin että tukka tärisee.

***

Anna Eloaho

Maleficent 2: Pahan valtiatar (Maleficent: Mistress of Evil), ensi-ilta 16.10.2019.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti