Talouden kevät: Epätieteellinen analyysi
Talouden ennustaminen on tunnetusti vaikeaa. Välillä alan viisaiden valistuneet arvaukset menevät jopa niin pieleen, että samaan olisi todennäköisesti päästy käyttämällä taustamateriaalina megatrendien ja hiljaisten signaalien sijaan eläinten sisälmyksiä ja teen lehtiä. Haetaan totuutta siis jostakin muualta. Tässä kevätaiheisen taiteen näkemys siitä, mitä lähikuukausina tuleman pitää. Taloustieteen parhaita perinteitä noudattaen eri analyytikkojen näkemykset ovat erittäin ristiriitaisia.
Mel Brooks: ”Kevät koittaa Hitlerille.”
Analyysi: Huonolta näyttää. Kaikki, mikä on mennyt pieleen, jatkaa samaa rataa kiihtyvällä tahdilla. Lunta tulee tupaan ja jäitä porstuaan. Ei jää kiveä kiven päälle. Horror.
Tavaramarkkinat: ”Kevät: on siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaan, tuuli ei tuule mutta sade kyllä jaksaa…”
Analyysi: Taloustieteellistä pyörittelyä pahimmillaan. Tästä ei ota tolkkua, ovatko asiat menossa hyvään vai huonoon suuntaan. Tuulesta on toki päästy, mutta analyytikko ei ota kantaa, onko sade sittenkin pahempi vitsaus?
Igor Stravinsky: ”Kevätuhri: kuvia pakanalliselta Venäjältä kahdessa osassa”
Analyysi: Idänkauppa ei lähde vetämään tänäkään keväänä. Syvemmällä tasolla Stravinskyn baletti on lähes apokalyptinen visio siitä, miten yhteiskuntarauha järkkyy. Analyysi jättää kuitenkin liian paljon tilaa vastaanottajan tulkinnoille. Toiset uskovat Stravinskyn säveltävän turvapaikanhakijoista, toiset katupartioista.
Sandro Botticelli: Kevät
Analyysi: Venus-jumalatattaren ja hänen kreikkalaisystäviensä kevätbileistä kertovan maalauksen perusviesti on selvä: päinvastaisista toiveista huolimatta Kreikasta riittää murhetta pitkälle tulevaisuuteen. Tämän no brainerin ohessa Botticellin EU-analyysi ampuu Cupidon tavoin vähän joka suuntaan ja tuntuu sekä valavan tulevaisuudenuskoa (kevät saapuu ja taiteen muusat tanssivat Merkuriuksen kanssa = EU-maat löytävät yhteisen agendan) että varoittavan ongelmista (tuulen jumala Zefyros ahdistelee nymfiä = kansallinen itsekkyys ja esimerkiksi Puolan flirttailu epädemokratian kanssa uhkaa koko eurooppalaista ideaa). Metodi on toki tulevaisuuden tutkimuksessa suosittu: kun ennustaa kaikkea mahdollista, jokin menee väkisinkin oikein.
William Shakespeare: ”Suurenmoisen kesän on tuo Yorkin aurinkoinen luonut kiistojemme synkkään talveen.”
Analyysi: Ajatushautomo Globen vetäjä yllättää positiivisella näkemyksellään. Yleensähän hän on ennustanut kaikelle ja kaikille surkeaa loppua, jossa ei jää edes päätä hartioiden yläpuolelle. Shakespeare tuntuu uskovan vahvasti yhteiskuntasopimuksen syntyyn ja siihen, että vielä ennen kesää EK nimittää Jyri Häkämiehen virallisesti Etelärannan aurinkoiseksi.
Kipparikvartetti: ”Kevät toi, kevät toi muurarin; kevät toi, kevät toi maalarin; kevät toi, kevät toi hanslankarin ja rannoille hampparin.”
Analyysi: Työllisyys lähtee kasvuun viimeinkin ja työpaikkoja syntyy erityisesti perinteisille aloille. Samalla myös kotimainen kysyntä saadaan elpymään. Alkoholinkulutuksen kasvun myötä uusi kulutusjuhla ei ole kuitenkaan pelkästään positiivinen asia, vaan aiheuttaa myös sosiaalisia ongelmia.
Matti Mäkelä