22.11.2013 | Talvilehti - Matti Mäkelä

Käytetty vuosi

Tenavat-sarjakuvan Tellu huomasi aikanaan häntä huijatun käytetyllä vuodella, koska vuosi 1936 oli ollut täsmälleen juuri päättyneen kaltainen. Seuraavat esimerkit vuodelta 2013 osoittavat, että pelkkää kierrätystä ja retroa kaikki on vaan:

Yhdysvaltain kongressi
Lähes katastrofiin johtanut poliittinen peli maan velkakatolla ja koko maailman taloudella on saanut monet pitämään nykyistä kongressia koko Amerikan historian huonoimpana. Historioitsijat muistuttavat kuitenkin, että 1850-luvulla asioiden hoito oli vielä takkuisempaa. Tuolloisen kongressin epäpätevyys johtikin sitten sisällissotaan…

Venäjän ihmisoikeudet
Koko vuoden on muistutettu Venäjän ihmisoikeustilanteen saavuttaneen taas uudet pohjat. Samaa on voinut kuitenkin uutisoida tasaisin väliajoin aina Iivana Julman ajoista saakka. Toisinaan maan ihmisoikeustilanne on sentään siirtynyt allikosta ojaan tai toivottamasta murheelliseen. Näin on käynyt esimerkiksi Hrustsevin otettua vallan Stalinin jälkeen tai Jeltsinin ensimmäisellä kaudella 1990-luvun alussa, jolloin ikimuistettavasti noin kahdeksan minuutin ajan maan demokratiakehitys näytti lupaavalta. Näiden hetkien jälkeen on sitten taas marssittu vakaasti huonompaan suuntaan.

YK:n turvallisuusneuvosto
Toisen maailmansodan päättymisestä saakka YK:n turvallisuusneuvosto on ollut suurvaltojen keskinäisen nokittelun vuoksi lähes jatkuvasti toimintakyvytön. Vakaa linja on pitänyt myös Syyrian kriisin yhteydessä. Jatkuvuutta on edustanut niin ikään ulkoministeri Erkki Tuomiojan vankkumaton usko ko. elimen kykyyn ratkaista ongelmia.

Suomalainen suoraselkäisyys
Iran piti maanpuolustuskorkeakoulun nettisivuilla ollutta tutkimusta maansa epädemokratiaa loukkaavana. Jo Kekkosslovakian ajoilta tuttuun suomalaistyyliin maanpuolustuskorkeakoulu päätti nöyristellä kansalaisiaan sortavan diktatuurin edessä ja poistaa tutkimuksen sivuiltaan.

Euroopan talous
Euroopan talous näyttäisi olevan kääntymässä kasvuun ensi vuonna. Tämän jo useana vuonna peräkkäin julkaistun uutisen voi valitettavasti lukea myös ensi vuonna.

Ajojahti
Poliitikot ovat median edessä olleet jo vuosikymmeniä yhtä uhanalaisia kuin ketut englantilaisen yläluokan takapihoilla. Kuluvana syksynä hallin hammas puraisi Heidi Hautalaa.

Rocky Horror Picture Show
Turun kaupunginteatteri otti ohjelmistoonsa 40 vuotta sitten Lontoossa ensi kertaa esitetyn näytelmän. Neljän vuosikymmenen ajan näytelmän ja siitä tehdyn elokuvan fanit ovat kierrättäneet samoja lauseita kuin nyt Turun kaupunginteatteri: ”räjähtävää rockenergiaa”, ”pähkähullu fantasia”, ”rajoja rikkova”, ”takuulla sopimaton” ja ”mautonta huumoria sisältävä”. Joka ainut kerta ylisanat ovat olleet yhtä paikkansa pitäviä kuin varhaisen television tupakkamainokset, joissa menthol-savukkeet olivat kuin ”tuulahdus raikasta ilmaa”.

Urheilu ja politiikka
EU haluaisi siirtää ensi vuoden jääkiekon MM-kisat pois Valko-Venäjältä. Kansainvälinen jääkiekkoliitto ei lämpene ajatukselle vaan haluaa pitää urheilun erillään politiikasta. Samaa argumenttia käytettiin jo 1930-luvulla, kun Adolf Hitlerin sallittiin käyttää olympialaisia kansallissosialismin propagoimiseen.

TPS
Urheilutoimittajan työ on helppoa. Joka vuoden marraskuussa on viimeiset kymmenen vuotta (kautta 2009-10 lukuun ottamatta) voinut julkaista TPS:n asemaa SM-liigan hännillä murehtivan kolumnin, joka valaa – turhaan – uskoa loppukauteen kunhan joukkueen maalinteko- ja itsetunto-ongelmat vain saadaan ratkaistua.

Matti Mäkelä

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti