Mystisestä sairaudesta kärsivät lapset lukitaan mielisairaalaan espanjalaisessa kauhuelokuvassa.


20.12.2013 | Elokuva

Tunnottomat

Vuonna 1931 Espanjan Pyreneillä syntyy lapsia, joilla on tuntematon sairaus: he eivät kykene tuntemaan fyysistä kipua. Lapset ovat arvaamattomia ja aggressiivisia, vaaraksi itselleen ja ympäristölleen. Sisällissodan lähestyessä mystisestä sairaudesta kärsivät lapset lukitaan mielisairaalaan.

Vuonna 2008 neurokirurgi David Martel (Àlex Brendemühl) joutuu auto-onnettomuuteen. Hän selviää kolarista vammoitta, mutta samalla hänellä havaitaan pitkälle edennyt imusolmukesyöpä. David pyytää vanhemmiltaan luuydinlahjoitusta, mutta kuuleekin olevansa adoptoitu. Biologisia vanhempiaan etsiessään hän kohtaa tunnottomien lasten salaisuuden.

Rinnakkain kahdella aikatasolla liikkuva Juan Carlos Medinan esikoisohjaus ammentaa eurooppalaisesta maalaustaiteesta (Zdzislaw Beksinski, Ernst Fuchs) sekä Elem Klimovin sotaelokuvasta Tule ja katso (1985).

Ulkomaan ihmisten arvioissa elokuvan on nähty käsittelevän kauhuelokuvan keinoin Espanjan kipeää, peiteltyä 1900-luvun historiaa – sisällissotaa ja sitä seurannutta diktatuuria. Tässä mielessä Tunnottomat vertautuu esimerkiksi Guillermo del Toron Panin labyrinttiin (2006). (tj)

Tunnottomat, ensi-ilta Turun Kinopalatsissa perjantaina 20. joulukuuta.

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti