15.02.2019 | Kevätlehti - pääkirjoitus

Turku 790 vuotta

Turku täyttää tänä vuonna kunnioitettavat 790 vuotta. Tai miten sen nyt laskee – joka tapauksessa silloin, vuonna 1229, paavi Gregorius IX antoi luvan siirtää piispanistuin Nousiaisista Turkuun, koska Nousiainen oli jo silloin takapajula jossa ei ollut iltaelämää.

Mutta mitä maailmalla tapahtui samoihin aikoihin kun Turkua perustettiin?

Vaikka mitä! Esimerkiksi Ranskassa perustettiin Toulouseen yliopisto samana vuonna. Pariisissa sellainen jo oli, vuonna 1229 yliopisto-opiskelijat olivat lakossa ja mellakoivat (ei mitään uutta auringon alla)!

Ylipäänsä siellä suunnilla oltiin paljon edistyksellisempiä kuin Turussa, sillä jo tuolloin Ranskassa kukoistivat korkeataiteet. Vuonna 1229 suosittu oli muun muassa näytelmä Le Chevalier qui fit les cons parler, joka kääntyy suomeksi nimellä ”Ratsastaja, joka sai pimpit puhumaan”. Se kertoo ratsastajasta joka sai pimpit puhumaan – Turussa ei silloin ollut vielä edes kaupunginteatteria.

Mutta tapahtui muuallakin:

Ruotsissa Knut Pitkä kruunattiin kuninkaaksi. Jerusalemiin tehtiin vaihteeksi ristiretki ja katolinen kirkko vakinaisti sellaisen hyväksi havaitun kristillisiin arvoihin perustuvan tuomiolaitoksen kuin inkvisition. Taloudessa oli vilkasta, sillä Temppeliritarit aloittavat pankkiiritoimintansa ympäri Eurooppaa. Eivät tosin Turussa, sillä kaikesta huolimatta täällä oltiin vielä aika monta vuosikymmentä ihan yhtä takapajuisia kuin Nousiaisissa.
*
Komeassa seurassa Turku saa siis tänä keväänä synttäreitään viettää. Malja Turulle!

Roope Lipasti,
Turun Ajan päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti