Turun Game of Thrones
Turun linnan tuore näyttely ”Valtapeliä” esittelee uskonpuhdistuksen aikaa sadan vuoden ajalta Vaasan suvun ja Turun linnan näkökulmasta. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita ei puutu.
Vuonna 1517 Martti Luther naulasi kuuluisat teesinsä Wittenbergin kirkon seinään ja siitä alkoi tapahtumaketju, joka näkyy vielä tänä päivänä Turussakin vähän joka paikassa.
Kustaa Vaasasta tuli nopeasti harras luterilaisuuden kannattaja, sillä se tarkoitti että hän saattoi yksityistää kirkon varat kruunulle eli itselleen.
Pelkästään Turun tuomiokirkosta vietiin yhteensä 40 kiloa hopeaa. Mukaan lähti muun muassa 12 kalkkia pateeneineen, viisi alttari-, tai kulkuekrusifiksia, kullattu Pyhän Olavin patsas ja hopeinen piispansauva. Takavarikkojen seurauksena tuomiokirkon taloudellinen mahti romahti. Myös Kuusiston komea piispanlinna purettiin Kustaan käskystä.
Samalla alkoi liki vuosisadan kestänyt kädenvääntö kunkkujen sekä myös katolilaisuuden ja luterilaisuuden välillä.
*
Kustaan kuolemaan 1560 päättyi ensimmäinen tuotantokausi tästä Pohjolan Game of Thronesista. Kakkoskaudella keskenään tappelivat Kustaan pojat Eerik XIV ja Juhana III, jotka heittivät toisiaan tyrmään vuorotellen kuin parhaassakin saippuaoopperassa. Kaunis puolalainen prinsessa Katarina Jagellonica sekä Juhanan kakkostyttöystävä Katarina Hannuntytär ja Eerikin gf Kaarina Maununtytär toivat vielä oman silauksensa soppaan.
*
Kolmas tuotantokausikaan ei tuota pettymystä. Siinä Juhanan poika Sigismund ja hänen arkkivihollisensa ja setänsä Kaarle-herttua ovat napit vastakkain muun muassa Nuijasodassa.
Turun linnassa Klaus Flemingin joukot olivat Sigismundin kannattajia, kun taas Kaarle-herttua tuki Nuijasodan kapinallisia, mm. Jaakko Ilkkaa, joka kuitenkin jäi vangiksi ja tuotiin Turun linnaan. Hän karkasi sellistään käymäläkuilun kautta (joka on 20 cm leveä) ja lopulta hänelle kävi ohraisesti ja hän menetti päänsä, kuten Game of Throneseissa tapaa käydä.
Roope Lipasti
Valtapeliä Turun linnassa 4.3. 2018 saakka.