28.05.2010 | Kesälehti - Roope Lipasti

Urbaanimökkeilyä

Yksi suomalaisten viime vuosien trendejä on ollut mökin ostaminen kaupungista tai taajamasta eli nk. urbaanimökkeily. Suomalaisten vapaa-ajanasunnoista jo lähes neljännes sijaitsee kylissä ja taajamissa – eikä järven tai meren rannalla, kuten perinteinen tapa on.

Se ei oikeastaan kuulosta hullummalta. Niille, jotka asuvat maalla tai vaikka Turun lähikunnissa, se on suorastaan looginen valinta. Mutta myös lähiössä tai kaupungin pientaloalueella asuville urbaani mökki Kauppatorin kupeesta voisi olla mitä mainioin vaihtoehto.

Mökkiolosuhteet ovat perinteisesti hieman vaatimattomammat kuin varsinaisessa asunnossa. Niinpä yksiö tai kaksio riittää mainiosti. Ainakin seuraavien mökkiharrasteiden osalta urbaanimökkeily vie kirkkaasti voiton.
*
Kalastus. Perinteisen mökkeilyn yksi ikävimmistä puolista on pakollinen kalastus. Verkkojen kokeminen tietää avioeroa, lasten kanssa kalastamisessa lähtee henki, kun ne heiluvat koukun kanssa, ja itse onkiminen perkaamisesta puhumattakaan on pirun tylsää. Urbaanimökkiläinen saa kalan valmiiksi savustettuna torilta.

Työleiritys. Urbaanimökin mainio puoli on, että huoltoyhtiö hoitaa kaikki mahdolliset työt, ja jos välttämättä haluaa itselleen puutarhahommia, parvekkeelle ei mahdu kovin monta marjapuskaa.

Kesäinen luonto. Kauppatorilla kasvaa kymmeniä erilaisia kasveja, minkä lisäksi luonnosta pääsee nauttimaan puistoissa paljon järjestäytyneemmin kuin jossain järvisuomen lepikossa.

Aktiviteetit. Mökillä on aina tylsää, mistä syystä päivittäin lähdetään kyläkauppaan tai paikalliselle rompetorille ostamaan kalliita roskia, koska muutakaan tekemistä ei ole. Kaupungissa tekeminen ei lopu koskaan.

Hyttyset. Kaupungissa ei ole hyttysiä. Eikä paarmoja, käärmeitä tai kutsumatta kylään tunkevia sukulaisia.

Uiminen. Perinteisellä mökillä voi uida enintään  juhannukseen, koska siihen saakka vesi on niin kylmää, ettei sinilevä viihdy siinä. Kaupungin uimaloissa sen sijaan voi uida keväästä syksyyn lämpimässä ja puhtaassa vedessä.
*
Mobile toivottaa kaikille lukijoilleen mitä urbaaneinta kesää!

Roope Lipasti,
Mobilen kesälehden päätoimittaja

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti