30.11.2018 | Talvilehti - Roope Lipasti

Varsinainen Suomi Helsingissä

Turun suunnilta tuleva voi Helsingissä parantaa koti-ikäväänsä hakeutumalla esimerkiksi Ruskontielle.

Jos varsinaissuomalainen haluaa tuntea olonsa kotoisaksi Helsingissä, on muitakin mahdollisuuksia kuin laituri 12 josta lähtevät Turun junat.

Etenkin Ruskeasuo on paikka johon kannattaa mennä itkeskelemään koti-ikävää, sillä sieltä löytyvät muun muassa Maskuntie, Nousiaistentie, Raisiontie, Kiskontie ja Sauvontie.

Munkkivuoressa puolestaan voi ajella esimerkiksi Naantalintiellä ja Uudenkaupungintiellä. Turku on edustettuna paitsi tietenkin Turuntiellä, myös esimerkiksi Jäkärlänpolulla sekä Turunlinnantiellä.

Nimistösuunnittelija Johanna Lehtonen Helsingin kaupungilta kertoo, että enemmänkin tällaista elämän hyvää on odotettavissa:

– Ruskeasuolle on tulossa lisää varsinaissuomalaisia nimiä. Tämä liittyy siihen, että uusi nimistö haluttiin teemallisesti kytkeä vanhaan rakenteeseen. Näitä uusia nimiä ei vielä näy julkisesti, sillä niitä ei ole vielä hyväksytty, asemakaava on vasta vireillä. Alueen nimistöä on kuitenkin jo pohdittu hyvissä ajoin.

Varsinais-Suomi ei toki ole ainoa maan alue, joka on edustettuna Helsingissä – ylipäänsähän tietysti Helsingin väestöstä suurin osa on tullut muualta.

– Luulen, että monessa kohtaa on ajateltu, että suomalaisissa paikan- ja pitäjännimissä riittää ammennettavaa asuinalueella, jossa tarvitaan kerralla paljon kaavanimiä eikä vanha perinteinen, paikalla ollut nimistö riitä sen tarpeisiin, Lehtonen kertoo.

Lietoa ei ole eikä tule

Toisinaan nimillä on myös yhtymäkohtia itse alueeseen; esimerkiksi länsisuomalaisia kaupunkeja on muistettu Turunväylän alkupäässä, Mellunmäessä taas on mäkistä maastoa ja siitä on saatu aihe tunturinimistöön. Vienan Karjalan runokyliä on muistettu alueella, jossa jo ennestään oli nimistössä viitteitä kansanperinteentutkimukseen ja rajaseutuihin,

Helsingin Varsinais-Suomeen viittaavista kadunnimistä varhaisimmat on annettu 1940-luvulla ja viimeisimmät vuonna 2009 (Nauvonkuja ja Ruskontie). Valintaa on tietenkin tehty eivätkä kaikki oman kadun sinänsä ansaitsevat Turun alueen paikkakunnat ole sitä saaneet:

– Esimerkiksi Liedon kohdalla sen ruotsinkielinen vastine Lundo saattaisi sekaantua muihin pääkaupunkiseudun moniin Lund-alkuisiin paikan- ja kadunnimiin, Lehtonen kertoo.

Eli lietolaiset eivät pääkaupungista lohtua saa, tosin siellä on kyllä Vanhalinnantie sekä Vanhalinnantori, joten ehkä se hiukan auttaa.

Entä millainen paikka Ruskeasuo sitten on? Se sijaitsee kantakaupungin laitamilla, eli siis kohtuullisen keskustassa. Ruskeasuo on viihtyisä kuin… kuin Varsinais-Suomi! Kerrostalot ovat suureksi osaksi 50-luvulta ja Pikku Huopalahden puolella 80-90 –luvuilta. Siirtolapuutarha, Tilkan sotilassairaala ja hevostallit ovat Ruskeasuon maamerkkejä.

Kyllä sinne ehkä kannattaisi tehdä pieni kotiseuturetki.

Roope Lipasti

Satunnainen juttunosto

Juttuarkisto
Turun Aika -näköislehti

Turun Aika -näköislehti

Lue näköislehti